Ismar Dizdarić : Dječak sa Une u ulozi heroja

Svi smo svjedoci da se prije par dana u rijeci Uni nažalost ugušila mlada ženska osoba. Ono što je promaklo javnosti je ko je osoba koja je prva bila na licu mjesta pa da čujete HEROJSKU priču Ismara Dizdarića iz Bihaća.
Ismar Dizdarić je pripadnik MUP-a USK i donedavno je bio pripadnik jedinice za podršku pri MUP-u USK-a.
S obzirom da je sezona lova na ribu, Ismar vrsni ronioc u toku svog slobodnog vremena krenuo je u ribolov, gdje mu prijatelj javlja da se upravo desilo slijetanje automobila u rijeku Unu. On uzima opremu bez razmišljanja, u boci sa kisikom ima 30 bara a ispod 50 ne smijes zaranjati. On odlazi i kreće u potragu sam, jos uvijek nije stigla jedinica za podršku. Voda je mutna on uviđa svjetlo i spušta se prema autu, toliko je voda jaka i brza da jedva odrzava kontrolu. Dok sve to radi samo razmislja o roditeljima sta ako voda odnese tijelo.

On od mulja ne vidi ali u jednom slucaju napipao je tijelo u tom momentu vrata ga stiskaju od pritiska vode i dovode do gušenja ali on je jako drži za ruku i ne pušta i ako vidi da je situacija i po njegov život opasna a na sve to voda je mulj a strasno brza, kad je zagrlio da povuce van blokada… djevojka je bila svezana sigurnosnim pojasem. Hvata ga panika ponestaje kisika odlucuje se vratiti po nož, daje mu neke makaze medicinar, vraca se nazad opet borba sa vratima da ih otvori, a staklo ne moze razbiti. Izbija do nje grli je i lagano izvlaci van voda ih nosi u jednom momentu je mislio da je i njegov kraj tu, ali nazad nema pod cijenu zivota. Izvukao ju je nažalost mrtvu sjeo je i plakao jer da je mozda stigao ranije ko zna šta bi bilo. Ovo herojstvo Ismara Dizdarica gdje je ugrozio svoj život zaslužuje svaki vid pohvale kako od naroda tako od institucije u kojoj radi. Ovo bi uradili samo hrabri i odani. Ovom bi prilikom zamolio instituciju u kojoj radi da nagrade ovog policajca ja do vise informacija nisam mogao ali očevici kažu da hrabrijeg insana nisu vidjeli u životu. Ismare kad vidimo ko je na čelu institucije kojoj pripadaš ne sumnjam da te neće nagraditi. Jer ova hrabrost se ne viđa često. Hvala ti Ismare dječače sa Une što te imamo…Ovu priču znam od prvog dana, ali nisam želio pisati ali ovaj herojski podvig se mora napisati i ostati zabilježen i nagrađen…