Italijanski gradić teško prodaje nekretnine za 1 euro. Problem – nesređeni imovinski odnosi

Dosta se ljudi odlučilo na kupnju napuštene nekretnine u raseljenim gradićima. Međutim, neki gradići su u tome bili uspješni, primjerice gradići Mussomeli na Sicilija i Zungoli u Campaniji. Prodali su nekretnine strancima željnim da žive talijanski san. Neki ipak nisu bili te sreće, piše financa.

Jedan od manje sretnih gradića je Patrica, udaljeno srednjovjekovno selo s tek jedva 3000 stanovnika. Gradić se smjestio južno od Rima, na stjenovitoj visoravni s pogledom na dolinu Sacco. U tom je gradiću još od početka 20. stoljeća više od 40 nekretnina zapušteno.

Napušteni domovi

Brojni stanovnici su napustili gradić u potrazi za boljom budućnošću, a njihovi domovi su već desetljećima napušteni. Nastojeći udahnuti novi dašak zraka u selo na izdisaju, načelnik Lucio Fiordaliso je pokušao kopirati uspjeh drugih talijanskih sela koja su ponudila domove za jedan euro.

“Prvo smo odredili koji su sve domovi napušteni i javili se izvornim vlasnicima da se službeno odreknu obiteljskih domova. Ali zasad smo uspjeli prodati samo dva doma po euro”, rekao je Fiordaliso.

Premda mjesne vlasti u raseljenim gradićima zbog potresa ili neke druge vrste elementarne nepogode smiju oglasiti napuštene domove za prodaju bez privole vlasnika, to ne vrijedi i za Patricu i slične gradiće.

“Prvo moramo pribaviti suglasnost vlasnika ili njihovih nasljednika da smijemo prodati njihove stare domove. Tek onda možemo oglasiti nekretnine za prodaju što sam postupak čini vrlo složenim, gotovo nemogućim.” Fiordaliso navodi da je primio “pozitivne reakcije” od desetoro vlasnika nakon što su ih kontaktirali, ali onda su u zadnji tren odustali od prodaje. Ostali im se nikad nisu povratno javili.

Javni poziv

Fiordaliso misli da su vlasnici odustali zbog nesređenih imovinskih odnosa s ostalim članovima obitelji. Nije rijetkost da su napuštene zgrade u starim talijanskim gradićima imovinski podijeljene na više vlasnika koji posjeduju tek dio zgrade, primjerice kupaonicu, balkon, kuhinju, i ništa se ne može prodati bez pisanog dopuštenja svih vlasnika. Prije je bilo posve normalno da dijete naslijedi dijelove obiteljskog doma, primjerice komadiće zemljišta, bunare i voćnjake.

Drugi problem s prodajom napuštenih domova je taj što većina suvlasnika nekog objekta nije u dobrim međusobnim odnosima. Ili se ne mogu dogovoriti oko prodaje, ne razgovaraju ili žive u drugim gradovima. U nekim slučajevima bivši vlasnici nisu odradili legalizaciju i etažiranje doma i više se ne zna tko je trenutačni vlasnik.

Fiordaliso također navodi da je potraga za potomcima vlasnika koji su odavno migrirali u SAD, Kanadu i Argentinu i promijenili prezime nalik traženju igle u stogu sijena. Jedina dva doma koja su uspjeli prodati po jedan euro pripadala su mjesnim stanovnicima pa nije bila potreba privola rođaka u trećem ili četvrtom koljenu.

Obiteljske veze

Još jedan razlog što izvorni vlasnici koji žive u inozemstvu nisu voljni javiti se jest taj da strahuju da im se retroaktivno ne naplati porez na nekretninu i neplaćeni računi za komunalije i ostali računi koji mogu iznositi i do 2500 €.

Zatim tu je stanje samih domova od kojih ih je većina jednostavno previše derutna da se prodaju. Čak i kad bi se vlasnici dogovorili, prenosi Poslovni. Nekoliko mjesnih žitelja je pokušalo prodati napuštene roditeljske domove, međutim, stare kuće su bile tako zapuštene da ih nitko nije htio ni obići.

Usto, većina tih domova, zapravo nakupina kamena, služi susjedima kao odlagalište smeća što dodatno otežava prodaju. Nasreću, načelnik Fiordaliso je osmislio nekoliko načina da poveća privlačnost gradića i tako namami nove kupce.

Novi pristup

Gradsko poglavarstvo je nedavno financiralo obnovu vanjskih pročelja na nekim starim palačama i potaknula nekoliko mjesnih žitelja da prenamjene stare obiteljske domove i učine ih korisnima. Jedna je stanovnica prenamijenila palaču iz ’50-ih godina prošloga stoljeća u otmjeni pansion.

Fiordaliso svima koji se odluče na prenamjenu domova u pansione ili zanatske radnje u antičkoj četvrti jamči izuzeće od plaćanja odvoza smeća, oglašavanje i javnu uporabu prostora sljedećih 10 godina. I omogućuje im kreditiranje troškova restrukturiranja. Sve te porezne olakšice očekuju i strance voljne da presele u Patricu i otvore posao. Zasad su te olakšice potaknule otvaranje dva pansiona i restorana.

Iz agencije za nekretnine navode da je nekoliko Amerikanaca talijanskih korijena već posjetilo Patricu i razgledalo nekretnine. Ali problem je što se radije odluče za useljive, dvosobne domove koji koštaju od 20 000 € naviše nego što ih privlače derutni stari domovi. Međutim, unatoč izazovima, Fiordaliso ne odustaje od prodaje zapostavljenih domova, pa makar i morao posredovati među posvađanim rođacima.

Izvor vijesti: haber.ba