Izetbegović pred saslušanje u SIPA-i: Ovo je poruka svim Bošnjacima da šute i ne suprostavljaju se

“Bosna i Hercegovina je država u kojoj se nekažnjeno negira, pa čak i psuje genocid, neljudski i necivilizirano se u televizijskim emisijama o genocidu pričaju bizarni vicevi, glorificiraju se ratni zločinci, verbalno i fizički napadaju imami i povratnici, vrijeđaju čitavi narodi, naročito Bošnjaci. U svemu navedenom prednjači Milorad Dodik, koji je prije nekoliko dana negirao genocid posebno drsko i provokativno, u samoj Srebrenici”, kazao je Izetbegović.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, prema njegovim riječima, gluho, nijemo i slijepo na izjave kojim se negira genocid, vrijeđaju žrtve i narodi.

“Ni Dodika, ni druge negatore genocida nikada nisu pozvali na saslušanje. Nisu to učinili ni kada je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, glorificirao ratnog zločinca Slobodana Praljka i zagovarao obnavljanje tzv ‘Herceg-Bosne’. Ali, po prijavi istog tog Raguža Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je izdalo naredbu SIPA-i da pozove mene, direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića i političkog analitičara Reufa Bajrovića”, kazao je.

Podsjetio je da su oni prijavljeni za “izazivanje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti”.

“Poziv predsjedniku političke stranke koja uživa najveću podršku Bošnjaka i direktoru Memorijalnog centra Srebrenica šalje se na dan kada Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvaja Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Nimalo slučajno. Jasna je to poruka, i po tajmingu i po odabiru ljudi koji se pozivaju. A poruka se šalje svim Bošnjacima i svim bh. patriotama: da šute, da se ne suprotstavljaju, da budu svjesni ko ima kontrolu nad Tužilaštvom i SIPA-om i ko trenutno upravlja procesima”, dodao je.

Kaže da nikada nije izrekao niti jednu riječ koja bi mogla povrijediti pripadnika bilo kojeg naroda ili poticati na međunacionalnu mržnju i netrpeljivost.

“To, jednostavno, nije u mom biću, niti je to ikada bila politika SDA. Ono što jesam govorio, i što ću uvijek ponavljati, jeste poziv za jačanje odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine. Također, pozivat ću na oprez Bošnjake, koji su u prošlom stoljeću u ratovima bili izloženi pokoljima, etničkim čišćenjima i genocidu, a u miru diskriminaciji i uskraćivanju elementarnih prava. Izjave o vojnom jačanju i ‘prebrojavanju’ koje Tužilaštvo odjednom, dvije godine nakon što su izrečene, smatra spornim, date su u vremenu kada se bila zahuktala prijeteća, secesionistička politika, koju je pratila ista takva retorika iz entiteta RS, ali i iz Srbije. To je vrijeme kada su četnici pjevali ‘kako će ponovo teći krvava Drina’, kada je Milorad Dodik prijetio nasilnim preuzimanjem kasarni Oružanih snaga BiH na teritoriji entiteta RS ‘kao i 1992’, kada je srbijanski ministar Vulin, inače glasnogovornik aktuelnog srbijanskog režima, izjavljivao da će Balkan biti stabilan tek kada Srbi budu ponovo živjeli u jednoj državi, kada su se iz susjednih zemalja svakodnevno slale poruke o intenzivnom naoružavaju, kada su bili intenzivirani napadi na bošnjačke povratnike u entitetu RS…”, naveo je.

Kaže da je to vrijeme u kojem se stvarala psihoza među stanovnicima Bosne i Hercegovine da im prijete novi sukobi i nova stradanja.

“Tada sam kazao, a i danas ću reći – treba učiniti sve što je u našoj moći da se spriječi ponavljanje scenarija iz 90-ih godina prošlog stoljeća, kao i da se spriječi bilo kakav novi sukob”.

Kako je dodao, slabost privlači nasilnike, a snaga ih odvraća.

“Stoga je za očuvanje mira i stabilnosti neophodno jačanje institucija i svih segmenata odbrane, od Oružanih snaga i policijskih struktura, do svakog patriotski nastrojenog pojedinca. Naravno, sve to u okviru Ustava i zakona Bosne i Hercegovine. Dakle, činiti sve ono što čine odgovorne države i osviješćeni narodi”, zaključio je Izetbegović, prenosi Klix.

Izvor vijesti: haber.ba