Izrael više ne dopušta konvoje hrane u sjever Gaze, ne pomažu ni apeli SAD-a

Ranije danas šef UN-a Antonio Guterres pozvao je Izrael da “ukine posljednje prepreke” za ulaz pomoći u pojas Gaze koji je suočen s glađu, još jednom zatraživši od te zemlje i palestinskog Hamasa “trenutni prekid vatre” kako bi se zaustavila “noćna mora” stanovnika.

“Ovo je nevjerovatno i namjerno se ometa pomoć kojom bi se spasili životi zbog gladi koju je uzrokovao čovjek. Ova se ograničenja moraju ukinuti”, rekao je šef UNRWA-e Philippe Lazzarini na platformi X.

UNRWA, koja pruža pomoć palestinskim izbjeglicama u Gazi i cijeloj regiji, u krizi je otkako je Izrael optužio desetak njezinih djelatnika za umiješanost u napade Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Optužbe su potaknule najvećeg donatora UNRWA-e, Sjedinjene Države, i neke druge da privremeno obustave finansiranje, čime se dovodi u pitanje budućnost agencije. Međutim, neke druge zemlje, uključujući Kanadu, Australiju i Švedsku, odlučile su obnoviti finansiranje UNRWA-e.

UNRWA i Egipat rekli su prošle sedmice da su izraelske vlasti Lazzariniju, koji je bio u posjetu Kairu, odbile ulazak u Gazu.

“Sprečavanjem UNRWA-e da ispuni svoj mandat u Gazi sat će brže otkucavati prema gladi i mnogo više ljudi će umrijeti od gladi, dehidracije i nedostatka skloništa”, dodao je Lazzarini.

Guterres pozvao Izrael da “ukine posljednje prepreke” za dostavu pomoći Gazi

Izraelsko bombardovanje i borbe bjesne na palestinskom području, opkoljenom i na rubu gladi, dok pregovori o primirju ne pokazuju znakove napretka uprkos pojačanom pritisku Sjedinjenih Država.

U bombaškim napadima poginule su 84 osobe u zadnja 24 sata, prema Hamasovom ministarstvu zdravstva, posebno u gradu Gazi, na sjeveru, te u Han Junisu i Rafahu, na jugu.

“Kada pogledate Gazu, izgleda kao da su četiri jahača apokalipse protutnjala onuda, šireći rat, glad, osvajanje i smrt”, rekao je Guterres na zajedničkoj press konferenciji s egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Šukrijem.

Cijeli svijet vjeruje da je krajnje vrijeme da se utiša oružje i uspostavi trenutni prekid vatre, dodao je.

“Ramazan je vrijeme suosjećanja, zajedništva i mira. Monstruozno je što nakon toliko mjeseci bola i patnje, Palestinci u ovakvim uvjetima obilježavaju sveti mjesec. Izraelske bombe i dalje padaju, meci lete, a humanitarna pomoć teško stiže. Vrijeme je za hitni prekid vatre, nek’ oružje utihne. Izrael treba omogućiti nesmetan dotok humanitarne pomoći, a u duhu ramazana vrijeme je i za oslobođanje svih talaca”, rekao je Antonio Guterres, glavni sekretar Ujedinjenih naroda.

Ranije u nedjelju, Guterres se sastao i sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, zajedno s čelnikom UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA), Philippeom Lazzarinijem.

Američki avioni dostavili su novi paket pomoći u pojas Gaze. Padobranima je spušteno 80.000 obroka, što je jedna od najvećih dostava humanitarne pomoći od početka sukoba. Uprkos intenzivnim pregovorima koji se vode u Kataru, nema naznaka prekida vatre.

Guterres je u subotu u Egiptu osudio “bol” stanovnika Gaze, zarobljenika “beskonačne noćne more”, tokom putovanja do prelaza Rafah.

Izrael je od 9. oktobra uveo potpunu opsadu Gaze i strogo kontroliše pomoć koja uglavnom stiže iz Egipta preko Rafaha. Te kontrole smanjuju, prema UN-u, broj kamiona koji ulaze na palestinski teritorij.

“S jedne strane granice vidimo humanitarne kamione dokle god seže pogled, s druge humanitarnu katastrofu koja je svakim danom sve gora”, istakao je Guterre,pišu Vijesti

Također je naglasio “ključnu političku i humanitarnu ulogu Egipta sa zračnom lukom al-Ariš i prelaznom tačkom Rafah, ključnim arterijama za ulazak vitalne pomoći u Gazu”.

Prva arapska država koja je priznala Izrael, Egipat je tradicionalni posrednik između Izraelaca i Palestinaca. S Katrom je pridonio pauzi u neprijateljstvima koje je omogućilo oslobađanje talaca i palestinskih zarobljenika krajem novembra.

Izvor vijesti: haber.ba