Izraelci pozvali Palestince na evakuaciju iz dijelova Rafaha, u toku je pripreme za veliki kopneni napad?

Izrael je u subotu pozvao Palestince u više područja grada Rafaha na jugu Pojasa Gaze da se evakuiraju i upute u ono što naziva proširenim humanitarnim područjem u Al-Mawasiju, što je dodatni pokazatelj da izraelska vojska nastavlja sa svojim planovima za kopneni napad na Rafah.

Pozvao stanovnike u skloništa
U objavi na društvenoj mreži X, vojni glasnogovornik također je pozvao stanovnike i raseljene osobe u području Jabalije u sjevernoj Gazi i 11 drugih četvrti u enklavi da odmah odu u skloništa zapadno od grada Gaze.

Prema palestinskoj novinskoj agenciji WAFA, 24 Palestinca su ubijena tijekom noći nakon što su izraelski zrakoplovi gađali nekoliko područja u središnjoj Gazi.

Unatoč velikom pritisku SAD-a i zabrinutosti koju su izrazili stanovnici i humanitarne skupine, Izrael je izvijestio da će nastaviti s upadom u Rafah, gdje je više od milion raseljenih osoba potražilo utočište tijekom sedmomjesečnog rata.

Izraelska vojska je priopćila da je dosad oko 300.000 stanovnika Gaze krenulo prema Al-Mawasiju.

Izrael kaže da ne može dobiti rat bez iskorjenjivanja hiljada boraca islamističkog pokreta Hamas za koje vjeruje da su raspoređeni u Rafahu.

Izraelski tenkovi zauzeli su glavnu cestu koja dijeli istočni i zapadni dio Rafaha u petak, učinkovito okruživši istočnu stranu u napadu zbog kojeg je Vasšington obustavio isporuku neke vojne pomoći svom savezniku. Bijela kuća priopćila je u petak da “sa zabrinutošću” promatra izraelske operacije.

Napad Hamasa
Rat je pokrenut napadom Hamasa na jug Izraela u kojem je ubijeno oko 1200 ljudi, a više od 250 ljudi uzeti su kao taoci, prema izraelskim podacima.

Izraelska vojna operacija u Gazi, za koju Izrael kaže da ima za cilj eliminaciju Hamasa, ubila je blizu 35.000 Palestinaca, prema ministarstvu zdravstva Gaze. Bombardiranje je opustošilo obalnu enklavu i izazvalo duboku humanitarnu krizu,piše Avaz

Američka administracija rekla je u petak da je izraelsko korištenje oružja koje je dopremio SAD možda prekršilo međunarodno humanitarno pravo tijekom operacije u Gazi, što je dosad bila najveća kritika Izraelu.

No administracija nije dala konačnu procjenu, rekavši da zbog ratnog kaosa ne može provjeriti konkretne slučajeve u kojima je uporaba tog oružja mogla biti uključena u navodna kršenja.

Izvor vijesti: haber.ba