Izraelski mediji objavili: Ovo sadrži prijedlog primirja u Gazi

Hamas je prihvatio prijedlog za prekid vatre u Pojasu Gaze, a izraelski mediji su prenijeli koje tri faze sadrži ovaj prijedlog.

Američki, egipatski i katarski posrednici pregovarali su s Hamasom posljednjih dana o prijedlogu u tri faze, koji je dobio zeleno svjetlo od Izraela.

Prijedlog još uvijek nije objavljen, ali navodno predviđa da će u prvoj fazi 33 živa taoca – žene, djeca, starci i bolesnici – biti oslobođeni tokom 40-dnevnog primirja, u zamjenu za stotine palestinskih zatvorenika.

Indirektni pregovori između Izraela i Hamasa započeli bi iznova 16. dana primirja, kako bi se uspostavio angažman za vraćanje održivog mira, tokom druge i treće faze.

U drugoj fazi, svi preostali živi zatvorenici bi bili pušteni toko daljnjeg primirja od 42 dana, u zamjenu za još stotilne povukao iz Gaze.

Treća i posljednja faza dogovora će ponovo trajati 42 dana i Hamas bi navodno trebao predati tijela koji su ubijeni 7. oktobra ili umrli u zarobljeništvu, u zamjenu za tijela palestinskih zatvorenika.

Rehabilitacija pojasa Gaze započela bi tokom prve faze sporazuma, počevši od obnove cesta, električne, vodovodne, sanitarne i komunikacijske infrastrukture u Gazi. Pripreme za petogodišnji plan rekonstrukcije kuća i civilne infrastrukture u Gazi bit će završene tokom druge faze sporazuma, a izgradnja bi počela u trećoj fazi, pišu mediji na hebrejskom, prenosi Avaz.

Izvor vijesti: haber.ba