Jasmin Imamović pozvao federalne zastupnike da sjednicu održe u Tuzli

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je pozvao zastupnike Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da sjednicu održe u Tuzli, tačnije u sportskom centru Mejdan u ovom gradu.
Imamović je kazao da Mejdan ima pet hiljada stolica te da u ovom sportskom centru distanca između zastupnika može biti veća i do 20 puta od preporučenog razmaka koji su naveli epidemiolozi.

“Otkazivanje sjednice parlamenta dovodi ustavni poredak Federacije BiH u veliku opasnost. Umjesto da se u vremenu krize jača zakonodavna, izvršna i sudska vlast, neki izgleda pandemiju kao veliku nepriliku, koriste kao priliku da ostvare svoje opasne namjere”, kazao je Imamović.

Suspendovati parlament i zakonodavnu vlast staviti u ruke maloj grupi ljudi, Imamović kaže da nas dovodi u opasnost od prijekih zakona i prijekih sudova, u opasnost od diktature.

“To su društveno opasne namjere. Gospodine predsjedavajući, ovdje se ne radi o javnom okupljanju, nego o obavljanju posla zastupnika. Na hiljade ljudi u bolnicama, trgovinama, rudnicima i fabrikama dolaze da rade svoj posao. Sjednica parlamenta nije utakmica”, naglasio je Imamović.

Prema njegovim riječima, u Tuzli se poštuju zakoni i odluke Federalne vlade i odluke Federalnog štaba civilne zaštite, pa prema tome, kako je Imamović dodao, takve zabrane koju je smislio štab Kantona Sarajevo, u Tuzli nema.

Podsjećamo, sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, ranije zakazana za 31. mart 2020. godine u Domu mladih u Sarajevu otkazana je zbog naredbi kriznih štabova o zabrani okupljanja, ali i preporuka ljekara.

Predsjedavajućem ovog doma Mirsadu Zaimoviću još i prije odluke Kriznog štaba KS su ljekari koji su federalni parlamentarci predložili otkazivanje ove sjednice i prije odluke kriznog štaba.

Na sjednici su trebale da se usvoje izmjene poslovnika na način da se omogući održavanje sjednica putem elektonskih platformi, kako bi parlamentarci mogli održavati sjednice bez potrebe da dolaze u Parlament FBiH.

Međutim, umjesto sjednice sutra će biti održan Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

The post Jasmin Imamović pozvao federalne zastupnike da sjednicu održe u Tuzli appeared first on usn.ba.