Jedna nevolja ne dolazi sama: Ogromne štete u Ljubuškom, mraz uništio sve nasade

Nakon što je prije nekoliko dana mraz dobrano uništio nasade krumpira na području Šipovače i Vojnića, jutros je, nažalost, stanje još gore. Uništeno je i onih 20 posto nasada koje su poljoprivrednici uspjeli spasiti prije nekoliko dana. Najveće štete zabilježene su u selima Vojnići, Šipovača i Veljaci, gdje najveći broj poljoprivrednika živi upravo od “Ljubuškog ranog”.

Prema riječima Dubravka Vukojevića, direktora poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje” nasadi su u potpunosti uništeni, piše “Dnevni list“.

“Šteta je ogromna”, poručio je Vukojević.

Ministri u Vladi ZHK Kraljević i Sesar su nakon obilaska stradalih nasada u ljubuškim naseljima poljoprivrednicima obećali pomoći u skladu s budžetskim mogućnostima.

“Kada vidimo sve ove obrađene površine, trud vaših ruku, možemo vam obećati da ćemo napraviti sve što je u našim mogućnostima kako bismo vam pomogli. Sve korake koji će biti poduzeti u sljedećem periodu, a tiču se poljoprivredne proizvodnje biti će usaglašeni s vama kao nosiocima poljoprivrednog razvoja našeg kantona”, kazali su između ostalog u zajedničkoj izjavi ministri Kraljević i Sesar.

Ministri su također izrazili nadu kako će probleme s kojima su se , u ionako teškoj i kompleksnoj situaciji, suočili ljubuški poljoprivrednici, uvidjeti i nadležni s ostalih nivoa vlasti, te im osigurati određene vidove pomoći kako bi prebrodili ovu kriznu situaciju.

Podsjetimo, već ranije u budžetu ZHK je planirano 1.400.000 KM za podsticaje u poljoprivredi, od čega je značajan dio za biljnu proizvodnju koja je najvećim dijelom smještena na području opštine Ljubuški.

Izvor vijesti: haber.ba