Kako do pasoša BiH i zemlje s kojom nemamo sporazum

Prije nekoliko godina otkrilo se da tadašnji predsjednik Suda BiH Ranko Debevec posjeduje i državljanstvo Španije, a brojni su i slučajevi osoba koje posjeduju državljanstvo BiH i Crne Gore.

Nema obavještenja

Ipak, zakon je po ovom pitanju vrlo jasan. Posjedovanje dvojnog državljanstva u BiH je moguće ukoliko BiH ima potpisan bilateralni sporazum s tom zemljom.

Trenutno Bosna i Hercegovina ima potpisane bilateralne sporazume sa Srbijom, Hrvatskom i Švedskom.

“Ukoliko je državljanin Bosne i Hercegovine stekao državljanstvo neke druge države s kojom nemamo potpisan ugovor, a u postupku stjecanja stranog državljanstva nije traženo odricanje od bh. državljanstva, Ministarstvo ne raspolaže informacijama o navedenom. Također, ne postoji obaveza strane države da obavještava BiH o prijemu u njihovo državljanstvo”, ističu iz Ministarstva civilnih poslova BiH za „Avaz“.

Bez prepreka

Na taj se način otvara „sivi prostor“ da osobe koji ne obavijeste državu Bosnu i Hercegovinu da su dobile drugo državljanstvo sa zemljom s kojom BiH nema bilateralni sporazum imaju oba državljanstva bez ikakvih prepreka.

Također, ukoliko je osobi prvo državljanstvo strano, a aplicira za bosanskohercegovačko, BiH kao država ne traži odricanje od drugog državljanstva, pa na taj način postoji mogućnost da neko ima državljanstvo sa zemljom s kojom BiH nema zaključen bilateralni sporazum.

Odluka Ustavnog suda

U ranijem zakonodavstvu postojao je član po kojem su se građani morali odreći državljanstva BiH prilikom stjecanja drugog državljanstva, ali ona nije više na snazi.

“Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj: U-9/11, ukinuta je odredba člana 17. i člana 39. stav 1. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine na osnovu kojih su državljani, stjecanjem državljanstva druge države, automatski gubili državljanstvo Bosne i Hercegovine”, navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH za „Avaz“.

Izvor vijesti: haber.ba