Kamala Harris najbolji kandidat da zamijeni Joea Bidena ako se povuče iz predsjedničke utrke

Bidenovo mumljanje, ponekad nekoherentan govor i rasplinjen nastup u prvoj debati protiv republikanskog rivala Donalda Trumpa prošle sedmice pokrenuo je val panike unutar Demokratske stranke zbog zabrinutosti da možda nije dovoljno sposoban da odsluži drugi mandat i podstakao je pozive da njegovi najviši pomoćnici podnesu ostavke.

Neki uticajni demokrati su pored Harris ponudili alternative Bidenu, uključujući popularne članove kabineta i demokratske guvernere poput Gavina Newsoma iz Kalifornije, Gretchen Whitmer iz Michigana i Josha Shapira iz Pennsylvanije. Ali pokušaj da se zaobiđe Harris je samo želja i bilo bi gotovo nemoguće, rekli su navedeni izvori za Reuters, koji nisu željeli biti imenovani.

Ako bude imenovana kao stranački kandidat, Harris kojoj je 59 godina, preuzela bi novac prikupljen Bidenovom kampanjom i naslijedila bi infrastrukturu njegove kampanje, dodali su izvori. Ona također ima najveću podršku među svim alternativnim kandidatima i najbolje rezultate anketa sprovedenih među demokratama.

U Reuters/Ipsosovoj anketi objavljenoj u utorak, Harris zaostaje za Trumpom za jedan procentni poen od 42% do 43%, što je statistički jednako dobar rezultat kao i kod Bidena.

Osim toga, ona je već obavljala funkcijuna državnom nivou i preživjela je intenzivnu kontrolu republikanaca, rekli su. Također, američki predstavnik Jim Clyburn, čovjek koji je bio ključan za Bidenovu pobjedu 2020., rekao je za MSNBC da će podržati Harris za demokratskog kandidata ako se Biden povuče.

“Prilično je nemoguće dobiti nominaciju pored potpredsjednce”, rekao je Michael Trujillo, demokratski strateg iz Kalifornije koji je radio za kampanju Hillary Clinton 2008. i 2016.

Pres sekretarica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je u utorak da je Biden imao “lošu noć” u debati i da će nastaviti da zastupa svoje argumente za reizbor pred američkim narodom.

Izuzimanje prve Afro-Amerikanke i potpredsjednice za drugog kandidata dovelo bi do reakcije Afro-Amerikanaca i glasača koji su ključni za svaku pobjedu, izjavilo je nekoliko demokratskih stratega.

Ipak, Harris je bivala izuzeta u mnogim spekulacijama jer neki uticajni demokrati nisu uvjereni da ona može pobijediti Trumpa, rekla su četiri izvora, prenosi N1.

Sjedinjene Države nikada nisu izabrale ženu za predsjednika, a Harris je provela većinu svog vremena kao potpredsjednica boreći se da se istakne u ulozi koja je po definiciji podrška predsjedniku. Još prošle godine, mnogi unutar Bijele kuće i Bidenove kampanje privatno su se brinuli da bi ona bila slaba karika za kampanju.

Od tada, Harris je uspjela pronaći svoje mjesto po pitanju prava na abortus, ali njen rezultat na anketama se nije značajno poboljšao. Harisin rejting je ispod 40%, ali prema nedavnim anketama koje su istakli iz Bidenova kampanja, ona i američki predsjednik imaju slične izglede za pobijedu protiv Trumpa.

Tri demokratska donatora, koji su nedavno tražili da se ijden povuče, također su ove sedmice rekli da misle da će biti “nemoguće” zaobići Haris. Donatori su navodili Whitmera i Newsoma kao moguće alternative do prošlog vikenda.

Stephanie Cutter, zamjenica menadžera kampanje bivšeg predsjednika Baracka Obame, čija firma ima ugovor za proizvodnju Demokratske nacionalne konvencije u augustu, rekla je da je “predsjednik Biden kandidat i da će ostati kandidat”.

“Za one koji traže neku vrstu međustranačke borbe, pazite šta želite jer bi to osiguralo Trumpovu pobjedu”, rekla je ona u izjavi.

Izvor vijesti: haber.ba