KCUS saopćio da nema citostatika: Onkološki pacijenti ne mogu primati kontinuiranu terapiju

“Napominjemo da KCUS ne nabavlja citostatike nego je nabavka i plaćanje ovih, najčešće izuzetno skupih i rijetkih lijekova, u nadležnosti Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH. Klinička apoteka KCUS-a na osnovu zahtjeva klinika koje apliciraju onkološke lijekove dostavlja potrebe za citostaticima ZZORFBIH, u čijoj nadležnosti je sama nabavka citostatika. ZZORFBIH nakon provedene procedure javne nabavke vrši kontinuiranu nabavku na osnovu potpisanih Ugovora sa dobavljačima. Proizvođači i dobavljači citostatika često na globalnom tržištu imaju nedostatak lijekova, te samim tim i kasni isporuka u FBiH, a posljedično i u KCUS”, navode iz KCUS-a.

Ističu da je nedostatak citostatika “hronični višeslojni problem”.

“Želimo naglasiti i da se uporedo vode pregovori i stručne konsultacije vezano za probleme zdravstvenog sistema, posebno problemi nabavke lijekova i citostatika, kako bismo to sistemski riješili”, dodali su iz KCUS-a.

Podsjetimo, problem sa citostaticima se javlja periodično, a najugroženiji pacijenti su zbog svega očajni. Iz Zavoda zdravstvenog osigurana i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine poručili su početkom aprila da nedostaje pet citostatika, a kao razlog za kašnjenje u isporuci navode globalnu nestašicu lijekova prneosi n1

Izvor vijesti: haber.ba