U Mramoru zatrpan jedan od najiskusnijih rudara, spasioci još nisu došli do njega

Nesreća u Rudniku lignita Mramor se dogodila jutros u jami na otkopu, kada je došlo do obrušavanja zemlje. Tom prilikom je zatrpan jedan rudar, do kojeg spasilačke ekipe još uvijek nisu došle.

Prema riječima federalnog rudarskog inspektora Ermin Alić, nesreća se dogodila jutros na kraju treće smjene.

“Tom prilikom je došlo do naglog oslobađanja pritiska, odnosno obrušavanja mase. Trenutno članovi čete za spašavanje rudnika Kreka ulažu nadljudske napore kako bi se došlo do radnika koji je ostao zatrpan”, kazao je Alić.

Stanje u kojem se nalazi zatrpani rudar još uvijek nije poznato.

“Trenutno se vrši podgrađivanje, osiguranje dijela prostorije koja je narušena zbog dejstva pritiska, postepeno se oslobađa prostor i vrši se ispuštanje materijala koji se obrušio i zatrpao taj dio otkopa”, nastavio je Alić.

Predsjednik Sindikata Rudnika lignita Mramor Senad Sejdić navodi da je zatrpan prvi kopač koji je jedan od najiskusnijih rudara.

“Sama ta činjenica govori o našem pozivu i svakodnevnom riziku dok odlazimo na radna mjesta. Mi radimo komorno-stubnom metodom u kojoj se nažalost dešavaju ovakve stvari”, ističe Sejdić.

Uslovi rada u mramorskom rudniku su prilično teški, a radnici su dosad u brojnim navratima ukazivali na važnost obnavljanja davno dotrajale opreme, prenosi Klix.

Izvor vijesti: haber.ba