Kineske vlasti islam tretiraju kao “zaraznu bolest”

Vlasti Kine vode decenijsku zločinačku borbu protiv muslimanske manjine u zemlji, šaljući milione Ujgura u zatvoreničke kampove.

Osobe koje pokazuju bilo kakvu privrženost islamu u sjeverozapadnoj kineskoj pokrajini Sinjang- namaz, post, suzdržavanje od alkohola ili svinjetine, puštaju dugu bradu, ili nose islamsku odjeću- vlasti zatvaraju i ponašaju se prema njima kao da pate od duševnih bolesti.

Odvedeni iz svojih domova u kampove preobrazovanja, zatvorenici su prisiljeni da se pridržavaju propagande Komunističke partije, koja uključuje pjevanje partijskih himni i slogana te svakodnevno prisustvovanje časovima ispiranja mozga. Ako se ne potčine, zatvorenici su podvrgnuti mučenju, uključujući uskraćivanje sna, samicu i fizičko nasilje.

Prema njima se ponaša kao prema ‘državnim neprijateljima’ isključivo zbog njihovog vjerskog identiteta, zatvorenici se drže bez optužnice i često nemaju pristup pravnom zastupniku, navode aktivisti za ljudska prava.

Položaj Ujgura naglo se pogoršao dolaskom Xi Jinpinga na vlast 2013. godine. Njegova vlada proglasila je islam „zaraznom ideološkom bolešću“ i naredila masovna hapšenja, prisluškivanja i zatvaranja. Na upit zapadnih vlada i nevladinih organizacija o pritvaranju masovnog broja Ujgura, komunističke vlasti cinično su odgovorile kako nije riječ o kampovima za reedukaciju, već o „vokacijskim stručnim školama““. Komunistička liga mladih pokrajine Xinjiang pojasnila je u jednom saopćenju kako kampovi „tretiraju i čiste viruse iz njihovih mozgova“.

Izvor vijesti: saff.ba