Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv tri Srbina zbog ratnih zločina nad Bošnjacima na području Vlasenice

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Živojina Majstorovića (1948.), Radenka Dubočanina (1971.) i Radosava Savića (1964.), svi rođeni u Vlasenici i državljani BiH.

Optuženi se terete da su u vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice i okoline, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da su optuženi, početkom juna 1992., naoružani automatskim oružjem, sudjelovali u napadu na selo Durići i okolna mjesta, nastanjena stanovništvom bošnjačke nacionalnosti.

Usljed tog napada ubijeno je 25 civila, uključujući muškarce, žene, jednu malodobnu i osobe starije životne dobi, a nakon toga stanovništvo pod prijetnjom oružjem, natjerano prema sabirnim punktovima, gdje je izvršeno pljačkanje civila i odvajanje muškaraca od žena i djece.

Nakon toga, jedna grupa od nekoliko civila odvedena je u zatočenje u logor “Sušica” i zgradu Policijske stanice, dok je sedam osoba odvedeno u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag, a njihova tijela do danas nisu pronađena.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo – zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 47 svjedoka, tri vještaka, kao i prilaganjem više od 80 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor vijesti: saff.ba