Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju 31. marta

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da u nedjelju 31. marta počinje ljetno računanje vremena, tako što se kazaljke sata pomjeraju jedan sat unaprijed, odnosno sa 2 na 3 sata.

Iz Ministarstva podsjećaju i na važnost pridržavanja standarda sigurnosti i zaštite na radu, posebno u ljetnoj sezoni, kada visoke temperature, izloženost suncu i povećana aktivnost na otvorenom, mogu predstavljati rizik za zdravlje radnika.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva sve poslodavce da na vrijeme poduzmu sve potrebne mjere kako bi osigurali sigurne i zdrave uslove rada za svoje zaposlene tokom ljetnih mjeseci.

“Svjesni smo da ljetna sezona donosi sa sobom povećanu aktivnost u određenim sektorima, poput turizma, poljoprivrede i građevinarstva. Stoga pozivamo i radnike da budu posebno oprezni i da se pridržavaju propisanih sigurnosnih mjera kako bi zaštitili svoje zdravlje i dobrobit. Ovo podrazumijeva pružanje adekvatne zaštite od vrućine, redovne pauze za odmor i hidrataciju, kao i prilagođavanje radnog rasporeda, kako bi se izbjeglo izlaganje najvećim vrućinama tokom ljetnih dana”, saopćeno je iz Federalnog ministarstva, piše profitiraj.

Izvor vijesti: haber.ba