Macron stiže u Njemačku, prva predsjednička posjeta u 24 godine

Macronov posjet glavnom gradu Berlinu, Dresdenu na istoku i Muensteru na zapadu prvi je državni posjet francuskog predsjednika Njemačkoj u 24 godine.

Posjet će se promatrati kao provjera njemačko-francuskih odnosa koji pokreću kreiranje politika EU-a, u vrijeme velikih izazova za Europu: od rata u Ukrajini do mogućeg izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a u studenom, javlja HINA.

Macron i njemački kancelar Olaf Scholz imaju vrlo različite stilove vodstva i javno su se sukobljavali u pitanjima od obrane do nuklearne energije otkako je Scholz preuzeo vlast krajem 2021. Međutim, u zadnje vrijeme postigli su kompromise na raznim frontama, od fiskalne reforme do tržišnih subvencija.

“Postoje napetosti u njemačko-francuskim odnosima, ali dijelom upravo stoga što su se bavili nekim teškim temama”, rekao je Yann Wernert s Instituta Jacques Delors u Berlinu, napominjući da su se dvije zemlje među ostalim složile oko potrebe proširenja EU na istok.

Posjet je “pokušaj na najvišoj političkoj razini da se pokaže kako odnos funkcionira”, rekao je Mujtaba Rahman, direktor za Europu u think tanku Eurasia Group. “Ali još uvijek postoje temeljne razlike u glavnim pitanjima koja se nadvijaju nad EU”, dodao je.

Jedna od ključnih takvih razlika odnosi se na europsku obranu, posebice ako Trump pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD-u 5. studenog. Stručnjaci za obranu smatraju ga mnogo manje predvidljivo pouzdanim saveznikom Europe od njegova demokratskog suparnika, predsjednika Joea Bidena.

Ranije ove godine bivši republikanski predsjednik rekao je ne samo da neće štititi članice NATO-a od budućeg napada Rusije ako doprinosi tih zemalja obrambenom savezu zaostaju, već da će potaknuti Rusiju “da čini što god želi”, prenosi N1.

Francuska, koja ima nuklearno oružje, zalaže se za samodostatniju Europu u obrambenim pitanjima i nije bila zadovoljna odlukom Njemačke da kupi uglavnom američku opremu za europski Sky Shield.

Njemačka kaže da ne postoji vjerodostojna alternativa vojnom kišobranu SAD-a i da Europa nema vremena čekati domaću obrambenu industriju kako bi se pripremila za prijetnje, poput one ruske.

Macron, u pratnji supruge Brigitte, svoj će posjet u nedjelju početi sastankom u Berlinu s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom prije nego što prošeće kroz znamenita Brandenburška vrata s berlinskim gradonačelnikom Kaiom Wegnerom.

U ponedjeljak će se uputiti u Dresden gdje će održati govor ispred crkve Frauenkirche koju su zapadni saveznici uništili u Drugom svjetskom ratu, a zatim će u utorak krenuti u Muenster.

Ali možda će najvažniji dio njegova putovanja biti sastanak vlada u utorak u Mesebergu, nedaleko od Berlina, gdje će dvije vlade nastojati pronaći zajednički jezik oko dva glavna pitanja – obrane i konkurentnosti.

Dvije zemlje također će pokušati pronaći zajednički jezik u pogledu agende EU-a za sljedećih pet godina, s obzirom na očekivani snažan rezultat krajnje desnice na europskim izborima od 6. do 9. lipnja, što će otežati donošenje odluka u EU.

Izvor vijesti: haber.ba