Mađarska bijesna zbog Bidenove izjave: ‘To je vrlo ozbiljna uvreda!’

da premijer Viktor Orban pokušava uvesti diktaturu, saopćio je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na brifingu za novinare u utorak.

Nakon izjave Szijjarta, portparol američke ambasade je kazao: “Ambasador David Pressman uvijek pozdravlja priliku da razgovara o stanju mađarske demokratije s našim saveznikom. Orban je otvoreno podržao nastojanja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da se vrati u Bijelu kuću, a njegova nacionalistička vlada često je bila u sukobu s Bidenovom administracijom, uključujući i bliske veze Mađarske s Rusijom.Orban se prošle sedmice sastao s Trumpom na Floridi i pohvalio ga kao jedinog kandidata na predsjedničkim izborima koji bi mogao okončati rat u Ukrajini. Nakon njihovog sastanka, Biden je tokom predizborne kampanje kazao da je Orban “odlučno rekao kako ne misli da demokratija funkcioniše i da pokušava uvesti diktaturu” – prenose američki mediji.

Mađarski ministar vanjskih poslova nazvao je Bidenovu izjavu lažnom i “veoma ozbiljnom uvredom”.

– Takav način razmišljanja predsjednika i demokratske administracije težak je teret za naše bilateralne odnose – izjavio je Szijjarto odgovarajući na pitanje na konferenciji za novinare, prenose Vijesti

Izvor vijesti: haber.ba