Maja Uremović (PoMAK): Politika je „progutala“ zdravstveni sistem i ugrožava temeljna ljudska i radnička prava

Ispolitiziranost zdravstva u Unsko-sanskom kantonu posljednjih godina dobiva toliki zamah da drastično ometa prosječnog zdravstvenog radnika u vršenju njegove primarne funkcije – lječenja bolesnika. Takvi procesi dovede do prakse favoriziranje zdrvastvenih ustanova, službi, ljekara, drugog medicinskog osoblja i pacijenata koji pripadaju vladajućoj kasti, a na štetu onih koji toj kasti ne pripadaju.

– Ljekar sam po struci i u svoje slobodno vrijeme, nakon što završim svesvoje radne obaveze i pregledam sve svoje pacijente, pronađem vremenaza aktivizam – u cilju poboljšanja kvalitete zdravstvene usluge u USK, a ne politiku – u cilju ličnog pozicioniranja ili drugih benefita. Poslije ili za vrijeme radnog vremena ne idem u privatnu ordinaciju, jer je nemam,jer isključivo živim od svoje plate ljekara. Oni čiji je cilj suprotan aktivizmu proizvode strah kod zdravstvenih radnika koji ne pripadaju istoj političkoj opciji. Jer, Bože moj, ovaj je direktor, ovaj je ministar, onog drugog je postavila stranka koja je „bog i batina“ u USK. Naći ćeš sebi posla, šuti, čuće te onaj, a on je u Upravnom odboru ustanove u kojoj radiš, ovdje zidovi imaju uši i platićeš cijenu samo zato što imaš svoje mišljenje. Kakva je to radna atmosfera? Posebno u zdravstvu, gdje je posao sam od sebe toliko odgovoran i zahtijeva da si maksimalno skoncentrisan, trezven i smiren– pita se Maja Uremović kandidat PoMAK-a za parlamentarnu skupštinu FBiH!?

 

 

 

Zdravstvo u USK-use nalazi na veoma nezavidnom nivou,kako za korisnike zdravstvenih usluga, tako i za zaposlene u zdravstvu. Kvarna i licemjerna vladajuća struktura, koja se kao hobotnica prožela kroz sve segmente življenja, pa i u zdravstvo razjedinila je i zavadila zdravstvene radnike u državi, u kantonima, u gradovima, ali i u zdravstvenim ustanovama. Takva politika „progutala“ je zdravstveni sistem, ugrožavajući temeljna ljudska i radnička prava, na dnevnoj bazi, a bez ikakve brige za posljedicama.

 

 

 

– Prijaviti, nemate kome.Ministarstvo zdravstva ispolitizirano i spram odnosa istog prema zdravstvenim ustanovama na Kantonu, mogu reći da postoji kao institucija za sebe. Inspekcije ispolitizirane, u njihovu efikasnost sam se u više navrata lično uvjerila. Direktoru? On, ima direktivu od šefa stranke, pa samo možeš još i nastradati. Ljudima se pakuju otkazi zato što misle svojom glavom, a stranački podobni umjesto da idu na disciplinske komisije idu u promaknuća, bivaju nagrađeni za teške povrede radnih dužnosti – ističe Uremović.

 

 

 

Konkursi za specijalizacije uglavnom se ne objavljuju, osim ako je doktor član vladajuće kaste. Dok medicinskog kadra uvelike nedostaje, onaj nemedicinski ne fali, pa se ima i za pomoćnika direktora za nemedicinska pitanja u vrijeme kada su i plate upitne. Ukidaju se lijekovi sa esencijalne liste, rastu fiktivne liste čekanja pacijenata dok politički podobni ljekari u radno vrijeme ordiniraju u privatnim ordinacijama. Pacijenti kupuju lijekove dok leže u bolnici ili trebaju primiti isti u nekom od domova zdravlja.

 

 

 

– Mjesta ima za savjetnike, koordinatore i referente za izmišljene pozicije i referate, naravno iz vladajuće aktuelne političke opcije, i tou vrijeme, dok 1 ljekar pokriva 4 tima, tj. radi za 4 ljekara. Nikoga nije briga što je ljekar nosilac poslova u zdravstvu i „zarađuje“ platu tom savjetniku, koordinatoru i sličnima.Najmanje su nam plate, najmanje nas je zaposlenih u struci, a prvi smo po broju kada su odlasci u zemlje EU u pitanju. Novac za liječenje naših građana skupljamo putem humanitarnih akcija i telefonskih linija. ZZO na računu raspolaže sa milionima, a para nikad nema. Na čelu istog imali smo izvanrednog čovjeka koji je uočio i ukazao na nepravilnosti i kriminal i nije potrajao. Nije potrajao jer ne odgovaraš ako radiš pošteno – kaže Maja Uremović kandidat PoMAK-a za parlamentarnu skupštinu FBiH.

Onaj medicinski kadar koji ne želi postati dio takvog kvarnog sistema ispašta, a dok pravda „istjera mak na konac“ onaj ko se pobuni, odnosno iznese svoje mišljenje, uveliko je već na birou za zapošljavanje ili putu za Njemačku.

– Medicina je moja prva ljubav, zato je još teže gledati iznutra kako propada ono za štoste se školovali 20 i više godina. Svi oni koji vam kažu kako se to brzo ne može, kako treba desetljeće da se zdravstvo promijeni, pravdaju svoj nerad, neznanje i nesposobnost i žele osujetiti naš plan i okarakterisati ga kao nemoguću misiju.Naše zdravstvo ne smije biti loše, ni prosječno, ne smije zato što može biti vrhunsko jer „džepovi“ ovog Kantona nisu prazni, punimo ga i vi i ja. Ne dozvolimo da nas vladajuće strukture „doje“ netrepeljivošću, rivalstvom i mržnjom jer mi smo jedno, jedan Kanton! I kao takav, ovoj državi zadnja rupa na svirali, slijepo crijevo BiH  – poručuje Uremović.

 

Dijelom zbog slabe plate, dijelom zbog želje za ostvarivanjem svih onih benefita koje politika nosi jednom pojedincu, a zbog uživanja velike popularnosti među građanima brojni doktori ulaze u politiku. Mnogi tu službu obavljaju časno, ali dobar dio njih zaboravi na „Hipokratovu zakletvu“.

– Puno je, od početka ove predizborne kampanje, polemike oko toga, zašto doktor u politici? I istina, ne treba doktor u politiku, nisam nija htjela, došla politika po mene, uvukla mi se u posao, u struku, vrijeđa mi inteligenciju. Pristupanje PoMAK-u je moje prvo i jedino političko opredjeljenje, zadnje. Kad na kući prokišnjava krov, traži se na krovu gdje je pukao crijep, da se mijenja. Okupili smo, neću biti skromna, neke jako kvalitetne, mlade, pametne i najvažnije, poštene ljude i želimo krpati tamo gdje kapa!Novca u državi ima, na Kantonu ima, u Zavodu zdravstvenog osiguranja USK ima, a mi mokri do gole kože, prokišnjava na sve strane! Samo što nas, tamo gdje su prepoznali najslabiju kariku, kupuju, ubjeđuju, što bi stari, ali mudri rekli, „mažu oči“, jeftinim potezima i obećanjima , kojima, ja sam sigurna, ni oni sami više ne vjeruju! Upravo zbog toga vas pozivam da dobro pročitate izuzetan izborni program PoMAK-a, na kojem su radili izuzetni ljudi na više od 50 stranica, kao  i plan njihovog sprovođenja u predstojećem četverogodisnjem mandatu, da ga uporedite s drugim programima i odlučite da izađite iz okvira nametnutog, želim vjerovati nesvjesno nametnutog! Pokažite da smo mi, stanovnici Unsko-sanskog kantona istomišljenici! Istomišljenici, u smislu, da želimo dobre,zdrave međusobne odnose, da budemo pozitivna konkurencija jedni drugima, al samo sa ciljem da budemo bolji, sebi, našoj djeci, jedni drugima! Pošteno, jače, krajiški – zaključujeMaja Uremović kandidat PoMAK-a za parlamentarnu skupštinu FBiH.

 

Izvor:Uskvijesti.ba