Manifestacija „Ramazan u Mostaru“

Koncertom duhovne muzike, održanom u Kulturnom centru Mostar-Sjever, večeras su zvanično počeli programi ovogodišnje manifestacije „Ramazan u Mostaru“. U jednosatnom programu probrane ilahije i kaside izvodili su hor imama Medžlisa (MIZ) Mostar, Ansambl Ornament i dječiji hor muzičkog centra Mozart.

Ramazan u Mostaru / PR -Haber.ba

„Na ovaj način našim džematlijama s područja iz Bijelog Polja, ali i svim drugim građanima, željeli smo pokloniti najplemenitija osjećanja u povodu predstojećeg mjeseca ramazana i na taj način s njima podijeliti radost, podsjetiti ih na blagodati koje ovaj mjesec sobom nosi“, istakao je Ensar ef. Vila, imam u džematu Livač i član Medžlisovog hora.

Njegovanje duhovne muzike kao segmenata muzičkog nasljeđa, koje godinama afirmiraju, jedan je od programskih ciljeva Ansambla Ornament ,a na večerašnjem programu su, uz raskošan repertoar istakli i uspješne rezultate edukativnog djelovanja. „ Važno nam je da su svi članovi ansambla naši, domaći muzičari i da osjećaju duhovnost samog teksta i muzičkih ritmova. Ponosni smo da večeras imamo priliku učestvovati na ovom koncert i doprinositi, ramazanskoj atmosferi, doprinositi našoj kulturi i našoj vjeri“, naglasio je Enis Sihirlić.

Ramazan u Mostaru / PR – Haber.ba

Posebne simpatije publike dobili su članovi dječijeg hora izuzetnom izvedbom dječijih omiljenih ilahija, ne samo zbog harmonične interpretacije već i zbog godina. Najmlađi od njih imaju tek 6 a najstariji 12 godina.

Pokrovitelj manifestacije „Ramazan u Mostaru“ je Grad Mostar, a programi su koordinirani sa aktivnostima Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Izvor vijesti: haber.ba