Milanović pozdravio odluku Evropske komisije o BiH, ali i kritikovao

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović pozdravio je najavljeno otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom o članstvu u Evropskoj uniji.

Tom prilikom je i kritikovao hrvatsku Vladu i premijera Andreja Plenkovića, te evropsku birokratiju, jer “Hrvati u BiH dočekuju pregovore s EU bez prava da sami biraju svog predstavnika u najvišoj državnoj instituciji”.

Važno za Hrvatsku
Milanović je istakao kako je ulazak Bosne i Hercegovine u EU važan za Hrvatsku iz više razloga, ali ključni je razlog taj što je ulazak BiH u EU ujedno “strateški, nacionalni i sigurnosni interes Hrvatske jer u BiH živi i hrvatski narod, jer s BiH dijeli najdulju kopnenu granicu i jer su Hrvatska i BiH historijski, kulturno i privredno duboko povezane prijateljske države”.

Hrvatski predsjednik je proteklih godina uporno zagovarao dodjelu statusa kandidata za BiH i početak pregovora o članstvu s BiH, štoviše, i danas je uvjeren kako je BiH to zaslužila i ranije.

Jednako tako je zagovarao i tražio od Vlade RH, koja predstavlja Hrvatsku u institucijama EU, da se hrvatskom narodu u BiH “osiguraju sva prava koja mora imati kao konstitutivan i jednakopravan narod BiH, a to znači i pravo na legitimno predstavljanje Hrvata u svim tijelima vlasti u BiH, uključujući i pravo Hrvata u BiH da sami biraju svog člana Predsjedništva BiH” (Prema Ustavu BiH nijedan narod ne bira svoga člana Predsjedništva BiH, nego članovi Predsjedništva dolaze uz reda hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda).

– Ali, Hrvati u BiH dočekuju pregovore s EU bez prava da sami biraju svog predstavnika u najvišoj državnoj instituciji jer do danas nije promijenjeno izborno zakonodavstvo.

Štaviše, u pregovore se ulazi s jasnom namjerom evropske birokratije da od BiH stvori tzv. građansku državu u kojoj će se o pravima konstitutivnih naroda voditi računa još manje nego danas. Za hrvatski narod u BiH, ali i za Hrvatsku, to je neprihvatljivo i opasno, pogotovo jer je za očekivati da će se tijekom pregovaračkog procesa od vlasti u BiH tražiti dodatni ustupci i kompromisi – naglasio je Milanović.

Plenković o preporuci za otvaranje pregovora s BiH: Jedno od najvećih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske u ovom mandatu
Komentarisao je i izjavu Plenkovića da je “početak pregovora BiH s EU najveći vanjskopolitički uspjeh hrvatske Vlade u ovom mandatu”.

– Za njegovu političku karijeru možda to i jest uspjeh jer je u cijelosti došao u ravan s briselskim poimanjem prava Hrvata u BiH. Ali, za hrvatski narod u BiH takvim “najvećim vanjskopolitičkim uspjehom Vlade” kao da je popločen put u politički pakao.

“Glumi veću Ursulu od Fon der Lajen”
Plenković se i sada hvali kako su partneri u Briselu čuli njegove poruke vezane uz BiH – prikazujući sebe kao veću Ursulu od Fonder Lajen (Von der Leyen) – iako svih ovih godina nismo ni čuli ni vidjeli da je bar jednom u Briselu ikome rekao – ne, dok se ne zajamče prava Hrvata u BiH!

Niti na jednom Evropskom vijeću ili na sastanku svojih briselskih partnera Plenković nije posegnuo za pravom koje ima i koristi svaka suverena članica EU. Kada se Hrvatskoj zabranilo da sudjeluje u misiji EU u BiH ili kada je visoki predstavnik za vanjsku politiku lagao o pravu Hrvatske kao članice EU ili kada su njegovi europski partneri legalizirali nelegalnog člana Predsjedništva BiH – Plenković nije ni pisnuo.

Umjesto da je barem jednom, kada je mogao i morao, iskoristio pravo glasa koje Hrvatska ima kao punopravna članica EU i zaštitio interes hrvatskog naroda u BiH i nacionalni interes Hrvatske, Plenković sada u tsunamiju predizborne samohvale predstavlja kao svoj uspjeh čak i tešku i neizvjesnu sudbinu hrvatskog naroda u BiH.

Pravi se pri tome Plenković kao da ne zna da će baš ti njegovi briselski partneri dodatno nasrnuti na prava Hrvata u BiH jer za njih je jedino građanska BiH dovoljno dobra BiH da bude članica EU – dodao je Milanović u saopćenju.

Stav je Milanovića da BiH mora ući u EU kao država u kojoj će Hrvati biti konstitutivan i ravnopravan narod koji će sam birati svoje predstavnike u tijelima vlasti, uključujući i člana Predsjedništva BiH.

– A Hrvatska kao punopravna članica EU mora iskoristiti sve instrumente – kao što to čine druge države članice kada štite svoje interese – da Hrvatima u BiH osigura takav status i zaštiti ne samo njih, nego i strateške nacionalne interese Hrvatske – stoji u saopćenju.

Izvor vijesti: haber.ba