Milorad Dodik nakon sastanka u Banjoj Luci najavio paradu i prijeti: ‘RS će proslaviti 9. januar’

Sastanku su prisustvovali članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Vlade RS Radovan Višković. Sastanku koji je održn u Palati Republike, nisu prisustvovali predstavnici opozicije RS.

Nakon sastanka Milorad Dodik je održao konferenciju za medije, na kojoj je pojasnio dešavanja sa sastanka i odluke.

“RS će donijeti svoj izborni zakon, koji predviđa ustavno pozicioniranje i koji će predvidjeti da izborna komisija provodi opštinske i republičke izbore. Vratit ćemo nadležnost koja nam pripada”, kazao je Dodik.

Naveo je da će taj zakon biti predstavljen i opoziciji u Narodnoj skupštini RS.

“Nećemo zadirati u izbor Predsjedništva BiH i poslanika za PD Parlamentarnre skupštine BiH. To će i dalje sprovoditi CIK”, pojasnio je Dodik.

Rekao je da je narušen odnos RS i nivoa vlasti i za optužio Christana Schmidta…

“CIK BiH je ranije potpuno neustavno preuzeo određene ingerencije nad provođenjem izbora, a koje pripadaju Republici Srpskoj. Smatramo da je pitanje Izbornog zakona jedno od najvažnijih pitanja i da donošenje tog zakona mora biti rezultat dogovora unutrašnjih političkih faktora”, rekao je Dodik.

Potvrdio je da će se 9. januara održati parada u Banjoj Luci i pozvao građane.

“Ukoliko se neko drzne da pokrene bilo kakve sporove zbog toga, reagovat ćemo setom mjera kojima će odbraniti svoja prava”, rekao je Dodik te otkrio detalje gdje i kako će biti održana parada. prenosi Radiosarajevo

Izvor vijesti: haber.ba