Nazvao RS genocidnom tvorevinom: Podignuta optužnica protiv imama iz Bihaća zbog hutbe

Teolog i imam Muharem ef. Štulanović optužen je jer je Republiku Srpsku nazivao genocidnom tvorevinom. Optužnicu protiv njega je podiglo Republičko tužilaštvo, a potvrdio Okružni sud u Banjaluci, javlja Srpskainfo.

Štulanoviću se na teret stavlja krivično djelo povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda, javlja Glas Srpske.

– Optuženi je 13. januara 2023. godine u vjerskom objektu – džamiji koja se nalazi u komplesku Islamskopedagoškog fakulteta u Ulici Žegarska aleja broj 14 u Bihaću i to u toku vjerskog obreda – džume namaza, koja se obavlja samo petkom, održao govor u trajanju od 24:24 minute u kom je između ostalog izjavio: „kao posljedica da se stvori i napravi Republika Srpska, čije okoćenje slave 9. januara. Baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara u vidu genocidne tvorevine eReS“ – piše u u optužnici.

Dodaje se da je Šultanović u govoru naveo da i da se  nad samim Sarajevom slave genocidnu okotinu. Kako stoji u optužnici on je u govoru rekao “Znači, braćo treba preduzeti sve što je u našoj moći, pa se tek onda osloniti na dragog Boga na međunarodnu zajednicu i na nekog drugog…“. Dalje je navedeno da je optuženi u govoru  izložio poruzi, preziru i grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, jer je označio kao genocidnu tvorevinu.

Štulanoviću je profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, teolog i imam.