Sutra počinje suđenje ljekarima optuženim za smrt djevojčice Džene Gadžun

U Kantonalnom sudu u Sarajevu sutra, sa početkom u 10 sati, održat će se ročište u slučaju smrti Džene Gadžun iz Kaknja, potvrdila nam je majka djevojčice Amila Gadžun.

Početak suđenja, koji je bio zakazan za 16. novembar, odgođen je zbog bolesti sudije, a ročište prije toga odgođeno je zbog nedolaska advokata jednog od optuženih ljekara.

Čak je i jedno od ročišta za izjašnjenje o krivnji prekinuto i pomjereno jer je jednom od optuženim dr. Suadu Rožajcu pozlilo uoči ročišta, kada ga je iz zgrade Suda odvezla Hitna pomoć

Sve troje su nedavno pred Kantonalnim sudom negirali krivnju za optužbe koje su im stavljene na teret.

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), šest dana nakon što su ljekari optuženi za njenu smrt, u stomatološkoj ordinaciji “Dr. Bejtović” obavljali “rutinsku” operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se, nikad nije probudila.

Provedenim inspekcijskim nadzorima utvrđeno je da apsolutno ništa što je urađeno u slučaju operacije do tada potpuno zdrave djevojčice sa svim urednim nalazima nije rađeno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Operaciju je radilo osoblje privatne ordinacije Halimić, doktorice Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo.