Nešto se je radilo ali u glavnom se spavalo.

Unsko -sanski kanton je imao u Federalnim parlamentima svoje zastupnike i jednog ministra.

Koji su:

Hamdija Abdić(Sda)

Asim Kamber (Sda)

Husein Rošić (Sda)

Tahir Nuhic- Mirsad Topčagic(a-sda)

Irfan Durić (A-Sda)

Albin Muslić(Sdp)

Azra Hadzic(Sbb)

Zeid Mujić(DF)

te ministra poljoprivrede u Vladi Federacije Semsudina Dedica te u Domu naroda Federacije Hadisa Jusica (sda)te Rasima Pajica (A-sda)

Ukupno visokih zvaničnika smo imali jedanaest te u državnom parlamentu Semsudina Dedica i Jasmina Emrica kojeg u ovom mandatu nismo primijetili sem kad je glasao za povišicu parlamentaraca.

Ono sto su naši parlamentarci u Federaciji uradili je sljedeće..

Obezbjedili tri miliona maraka za Dom zdravlja Bihać tečnije na inicijativu Hamdije Abdica Tigra Hadisa Jusica i Asima Kambera

koje još uvijek stoje neiskorišteno na računu Vlade kantona koja je pokazala ne snalaženje u realizaciji izgradnje ovog projekta.

Na inicijativu gradonačelnika Šuhreta a na podršku ministra Šemsudina Dedića obezbjedila je podrška raznim projektima kao sto su dvadeset i tri miliona za aerodrom Bihać, trideset pet miliona za brzu cestu Kljuc- Bihać, za kružni tok ulaza u Bihac sa juzne strane oko 3 miliona te još nekolicinu projekata čija vrijednost prelazi preko desetak miliona.

 

Ali bitno je naglasiti da je Vlada federacije direktno na račun Vlade Usk-a uplatila devetnaest miliona ,za Kantonalnu bolnicu četiri miliona ,za migrantsku krizu kojima se još ne zna gdje su utrošena jer još uvijek nismo dobili izvještaj o utrošenim sredstvima.

Ono sto bi mogli zaključiti u ovom kratkom presjeku rada naših Krajšnika moglo bi se reci da je u stvari samo njih nekoliko zadovoljilo i djelomično opravdalo povjerenje građana. Kada saberemo njihova zalaganja dolazimo do činjenice da su za dobrobit ovog Kantona najviše uradili zvaničnici Sda .

 

Sto se i očekivalo jer su bili dio izvrsne vlasti dok su ostali mandat uglavnom proveli trepkajući ocima…

Apsurd cijelog ovog mandata da je vlada federacije najbližeg suradnika na ovog Kantonu našla u gradonačelniku Bihaća Suhretu Fazlicu koji je bio najkonkretniji i koji je sva sredstva koja su povučena na vrijeme opravdao i tražio nova dok očito sluh za suradnju s vladom federacije nije imala naša vlada koja svojim neradom sprječava realizaciju i nova ulaganja vlade federacije.

 

Izvor:Uskvijesti.ba