Nevjerovatna izjava Lavrova:Rusija sprovodi miroljubivu politiku

Mi smo dosljedni zagovornici poštovanja kulturne i civilizacijske raznolikosti naroda, rekao je

 

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov iznio je nevjerovatnu tvrdnju i kazao kako Rusija vodi miroljubivu vanjsku politiku.

 

– Rusija, najveća euroazijska i euro-pacifička sila, nastavlja da sprovodi miroljubivu vanjsku politiku, da promoviše pozitivnu, ujedinjujuću, globalnu i regionalnu agendu usmjerenu ka budućnosti – rekao je Lavrov u videoobraćanju učesnicima Petog globalnog foruma mladih diplomata u Kazanju.

 

Kako je dodao, Rusija ostaje čvrsto privržena osnovnim principima međunarodne komunikacije sadržanim u Povelji UN-a, a prije svega principima suverene jednakosti država – i velikih i malih.

 

– Mi smo dosljedni zagovornici poštovanja kulturne i civilizacijske raznolikosti naroda, njihovog prava da sami određuju svoju sudbinu. Istovremeno, kategorički odbacujemo neokolonijalni ‘poredak zasnovan na pravilima’ koji nameće ‘kolektivni Zapad’ na čelu sa SAD-om. Taj poredak predviđa rasističku podjelu svijeta na grupu izuzetnih, koja apriori ima indulgenciju za svake akcije, i ostale zemlje koje su dužne da prate ‘zlatnu milijardu’ i da služe njenim interesima – mišljenja je šef ruske diplomatije.