Nikšić: EU nas neće vječno čekati

– EU predstavnici nam na ovaj način daju podršku na daljnjem putu ka EU. Nema više dvojbe da je BiH mjesto u EU i samo je do nas da pokažemo da možemo ostvariti pretpostavke neophodne za otvaranje pregovora s EU, kaže Nikšić i dodaje:

– Nismo ni mi zadovoljni tempom kojim se reforme provode, ali je taj tempo neuporedivo brži nego što smo to imali prethodnih godina. Sa druge strane imamo partnere s kojima se odnos predugo zasnivao na prevarama, nepovjerenju i širenju mržnje. Mi s njima gradimo odnos povjerenja kroz dogovor i iskrenost, jer je to jedini način koji nas može odvesti u bolje sutra za sve nas. Dokaze za to dobijamo svakodnevno, ne samo od domaće javnosti, već i od međunarodnih faktora. Ove posjete to potvrđuju.

Nikšić dodaje da će se rezultati politike kompromisa i dogovora za sve građane u cijeloj Bosni i Hercegovini najbolje vidjeti kada otvorimo pregovore o pristupanju.

– Razgovor i dogovor nemaju alternativu ako želimo mirno živjeti i napredovati. EU nas neće vječno čekati i mi zbog toga dajemo sve od sebe da ispunimo uvjete koje od nas traže, a koji su ujedno uvjeti za ekonomski razvoj i rast, kaže Nikšić, pišu Vijesti.ba.

Izvor vijesti: haber.ba