Nikšić: Glavna vrata EU otvorena, nema nazad

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić podvukao je na svom facebook profilu da je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na sjednici Evropskog parlamenta danas izjavila da će Komisija preporučiti Evropskom vijeću da otvori pregovore sa Bosnom i Hercegovinom.

Ona je navela da je BiH “otkako joj je odobren kandidatski status napravila impresivne korake. Više je napravljeno u jednoj godini nego u čitavoj deceniji”.

– Za mene, kao jednog od lidera Trojke i premijera Federacije BiH, nema veće satisfakcije od ovih riječi predsjednice Evropske komisije. Dakle, ne govorimo mi o sebi, ne hvalimo se, nego je s najviše evropske pozicije rečeno da smo u godinu dana nove vlasti na državnom nivou uradili više nego naši predhodnici za deset godina. Toliko o “izdajama” i “prodajama” – ocijenio je Nikšić.

On smatra da je politika razgovora, kompromisa i izbjegavanja populističkih prenemaganja i svakodnevnih demonstriranja lažnog patriotizma očito dala ogroman rezultat. Na pragu smo, kaže on, sada već izglednog otvaranja pregovora sa EU, što je naš višedecenijski cilj.

Posebno mu je drago, naveo je premijer, što će to otvaranje donijeti korist svim građanima BiH, što će to značiti lakši i brži pristup evropskim fondovima, što ćemo stvaranjem evropske političke klime u BiH i evropskog poslovnog okruženja otvoriti prostor za velike strane i domaće investicije, nova radna mjesta i ostanak mladih ljudi u ovoj zemlji.

– Naravno, još je puno posla pred nama, daleko smo od toga da možemo reći kako je sve gotovo. Zato ćemo, kao do sada, i dalje čvrsto braniti interese države BiH, u skladu sa Ustavom, predano ćemo raditi na njenom evropskom putu i konačnom uključenju u Evropsku uniju, jer naš je cilj da se u ovoj zemlji živi bolje, da građani imaju veće plate, da mladi vide perspektivu i ostanu u BiH, da penzioneri mogu da žive od svoje penzije. Glavna vrata EU smo otvorili. I nema povratka nazad – naveo je premijer FBiH Nermin Nikšić, piše Fena.

Izvor vijesti: haber.ba