Ova je država sedmu godinu zaredom najsretnija zemlja na svijetu

Upravo to stoji u izvješću Mreže rješenja za održivi razvoj koja djeluje pod pokroviteljstvom UN-a koje je objavljeno ovaj tjedan.

Prosječna ocjena te nordijske zemlje je 7,7, a slijede je Danska, Island i Švedska, a na drugome kraju ljestvice je Afganistan.

Prvi put nakon više od deset godina Sjedinjene Države i Njemačka nisu među 20 najsretnijih nacija, nego su pale na 23. i 24. mjesto, dok je Francuska je zauzela 27 mjesto.

U prvih 20 ušle su Kostarika i Kuvajt, koje su zauzele 12. i 13. mjesto, a među prvih 20 zemalja nema nijedne najmnogoljudnije zemlje svijeta.

“Među prvih deset samo Nizozemska i Australija imaju više od 15 milijuna stanovnika, a u sklopu prvih dvadeset samo Kanada i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju više od 30 milijuna stanovnika”, stoji u izvješću.

Najveći pad indeksa sreće od razdoblja 2006. do 2010. odnosi se na Afganistan, Libanon i Jordan, dok Srbija, Bugarska i Latvija pokazuju najveći porast.

Godišnje izvješće o indeksu sreće u svijetu, pokrenuto je 2012. da bi se podržali ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih naroda i temelji se na podacima američke tvrtke za istraživanje tržišta Gallup, a objavljuje ga Mreža rješenja za održivi razvoj Ujedinjenih naroda. Temelji se na procjeni ljudi o njihovoj sreći, kao i na podacima o ekonomskom i socijalnom stanju.

Od stanovnika 143 zemalja i regija traži se da procijene zadovoljstvo životom na ljestvici od nula do 10. Izvješće uzima u obzir i šest ključnih čimbenika: socijalnu potporu, osobne prihode, zdravlje, slobodu, velikodušnost i odsutnost korupcije.

U širem smislu, rangiranje je u labavoj korelaciji s prosperitetom zemlje, ali čini se da i drugi čimbenici poput očekivanog životnog vijeka, društvenih veza, osobne slobode i korupcije utječu na procjenu pojedinaca, kako piše Novi list.

“Blizina prirode i dobra ravnoteža između posla i privatnog života ključ su zadovoljstva Finaca”, rekla je AFP-u Jennifer De Paola, istraživačica specijalizirana za ovu temu na Sveučilištu u Helsinkiju.

Finci imaju drukčije prioritete kad je u pitanju poimanje uspješnog života, u usporedbi, primjerice, sa Sjedinjenim Državama gdje se uspjeh često povezuje s financijskom dobiti, kako dodaje De Paola.

Važni su i povjerenje u institucije, niska razina korupcije i slobodan pristup zdravstvu i obrazovanju. Osim toga, De Paola ističe da je “finsko društvo prožeto osjećajem povjerenja, slobode i visoke razine autonomije”.
A koliko je sretna Hrvatska kao država?

Indeks sreće, poznat i kao Svjetsko izvješće o sreći, mjera je ukupnog blagostanja u zemlji i izračunava se korištenjem nekoliko faktora kao što su BDP po glavi stanovnika, socijalna potpora, životni vijek, sloboda donošenja životnih izbora, povjerenje i velikodušnost, piše Ljepota i zdravlje.

Izvor vijesti: haber.ba