Ovo su PET ključnih pitanja na koje istraga mora da odgovori u slučaju nestanka male Danke Ilić

U slučaju nestanka dvogodišnje Danke Ilić, kojoj se trag gubi dvorištu kuće u Banjskom polju kod Bora u utorak popodne, postoji mnogo nejasnoća, a stručnjaci objašnjavaju da u izjavama devojčicine majke Ivane, koja je poslednja imala kontakt s detetom, postoji nekoliko nelogičnosti koje treba detaljno ispitati!Kako je majka prethodno rekla, ona je utorak sa Dankom i trogodišnjim sinom došla u Banjsko polje u staru roditeljsku kuću. Dalje je navela da je ona na trenutak ušla u kuću da sinu da vodu, a da je Danka ostala u dvorištu. Kako je još ispirčala, kada je izašla devojčice nije bilo, pa je zato počela prvo sama da je traži, da bi tek posle izvesnog vremena pozvala supruga Dušana i policiju.Fotografija
Kako su ispričali izvori, majka je tek posle sat i po vremena obavestila muža da im je ćerka nestala.

– Prva nejasnoća i stvar koju treba razjasniti je tačno vreme nestanka i tačno vreme prijave nestanka. Dalje, majka je navodno policiji rekla da je ušla u kuću da sinu sipa vodu, ali kada je policija došla kuća je bila zaključana. To ih je odmah navelo na pomisao da majčine izjave imaju određene nelogičnosti. Ipak, treba uzeti u obzir da je žena trudna, da je pod stresom i da je moguće da zbog toga ne može sasvim da rekonstruiše situaciju – objašnjava izvor.

Treća nejasnoća jeste to što je Ivana, kada je sa decom došla u Banjsko polje, automobil parkirala iza kuće. Nije se parkirala sa strane kuće gde je put, nego iza štale. Sada je i to sumnjivo, zašto je tamo parkirala?! Nije baš najjasnije ni šta je Ivanu navelo da u utorak, po kiši, dovede decu u napuštenu kuću da se igraju po blatu, tako da je to četvrta nelogičnost koja se vezuje za ovaj slučaj – objašnjava izvor.

Peta misterija, kaže izvor, je Ivanino ponašanje.Ona je bila previše mirna kada se ima u vidu šta joj se dogodilo. Svojim izjavama i nije previše pomogla istražiteljima, a posebna specifičnost ovog slučaja je da majka nestalog deteta ne može biti podvrgnuta poligrafskom ispitivanju zato što je u drugom stanju – kaže izvor.

U oči upada i to što fotografija Danke koja je objavljena u svim medijima i preko sistema “Pronađi me” deluje kao da je napravljena upravo u dvorištu kuće iz kog je dete nestalo.

– Danka je u trenutku nestanka na sebi imala maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone,crne patike i kosu vezanu u rep, a identično je obučena i na toj slici. U pozadini se vidi i automobil, ali i seoski ambijent i Dankin brat – objašnjava izvor.
Otmica se planira
Detektiv Mile Novaković, bivši načelnik UKP, objašnjava da je jedini pravac koji sada može dovesti do istine detaljna istraga unutar porodice – njihovi kontakti, poruke, pozivi, interakcije i kretanje.

– Mala je verovatnoća da je prolaznik samo uzeo dete, otmica se planira. Ako je neko želeo da iz bilo kog razloga da kidnapuje devojčicu, morao bi danima da motri na porodicu kako bi dočekao trenutak da dete ostane samo. Međutim, oni su tog dana tek stigli u Banjsko polje, tako da organizovana otmica ne bi trebalo da je opcija – kaže Novaković.

On dodaje da akcenat dalje istrage sad mora da bude na članovima najuže porodice i svim detaljima prijave nestanka deteta.

– Osim najuže porodice, obavezno treba ispitati sve u njihovom okruženju, komšije, da li su primetili nešto čudno, videli neke prolaznike… Svaka informacija u ovom trenutku je jako značajna – kaže Novaković.

Nelogičnosti
1. Da li je čudno što je majka posle mnogo godina došla u selo i dovela decu da se igraju u ruiniranoj kući

2. Majka je rekla policajcima da je za trenutak ušla u kuću da drugom detetu da vode i da je Danka nestala praktično dok se ona okrenula, ali je policija naišla na zaključanu kuću

3. Majka je po dolasku u selo parkirala automobil iza kuće, iako je bilo mesta ispred, pa izgleda kao da je nešto htela da sakrije od pogleda komšija

4. Zašto je nestanak ćerke prijavila suprugu sat i po kasnije

5. Majka je prilikom davanja iskaza u policiji bila neuobičajeno mirna, što apsolutno ne priliči situaciji u kojoj se nalazi

Različiti motivi
Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da istraga u ovom slučaju može ići u više smerova, a da ima i onih najgorih.

– Ako se zaista sve odigralo tako da je majka ušla u kuću na kratko i kad se vratila da devojčice nije bilo, postoje četiri scenarija ko bi i zašto mogao da kidnapuje dete, a peti je da roditelji znaju šta se zapravo desilo, iako je ovo najmanje verovatno. Svaka stavka se do detalja mora ispitati – objašnjava kriminolog.

Prema njegovim rečima, nada da je devojčica živa postoji, ali svako iz okoline može biti osumnjičen ako se ispostavi da je dete kidnapovano.

– Živimo u sredini sa raznim ljudima. Ima ludaka koji bi decu oteli iz svojih ubeđenja, lične koristi i bolesnog zadovoljstva. Može biti da je oteta od strane nekoga zbog religijskih ubeđenja, psihičkog bolesnika ili pedofila, a isto tako i da je iz nekih drugih “organizovanijih” razloga već odvedena preko granice, što bi dodatno otežalo potragu – kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović,piše Srbijadanas

Izvor vijesti: haber.ba