Pet osoba umrlo, stotine oboljelih zbog štetnog suplementa: Otkazali im bubrezi

Zakon u toj otočnoj državi priznaje kategoriju tzv. “funkcionalnih prehrambenih proizvoda” koji se mogu kupiti bez liječničkog recepta i nisu klinički ispitani, ali djelimično obavljaju funkciju službeno priznatih lijekova.

Jedan od njih je suplement farmaceutske kompanije Kobayashi koji se koji se izrađuje od fermentirane crvene riže i čija je svrha da smanji prisustvo štetnog LDL kolesterola i triglicerida u krvi i tako (privremeno) snizi rizik od srčanog i moždanog udara. prenosi n1

Taj preparat, međutim, od kraja marta do danas je uzrokovao smrt pet osoba, a svim žrtvama otkazali su bubrezi, piše RTS.

Još 196 ljudi je primljeno u bolnicu, dok ih je gotovo 1.200 pregledano. I na susjednom Tajvanu registriran je jedan oboljeli.

Prva žalba kompaniji sa sjedištem u gradu Osaki na djelovanje suplementa pristigla je od liječnika sredinom januara, ali ona ništa nije poduzela više od dva mjeseca.

Upravo stoga što nije obavijestila nadležno ministarstvo i povukla svoje proizvode iz prodaje, stručnjaci očekuju oštre kazne i privatne tužbe građana za odštetu.

Izvor vijesti: haber.ba