Počeli izbori koji će odrediti budućnost Evrope

Prvi krug izbora za Nacionalnu skupštinu Francuske održava se danas, a predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) želio bi povećati relativnu većinu u donjem domu koju ima njegov Renesansni pokret, dok je čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen uvjerena da će osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu.

Biračka mjesta otvaraju se u 8 ujutro, a pravo glasa ima 49,3 milijuna ljudi. Glasanje u nizu prekomorskih teritorija već je počelo, prenosi Avaz.

Makron je raspisao prijevremene izbore nakon što je krajnje desno Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen ostvarilo velike uspjehe na izborima za Evropski parlament početkom ovog mjeseca.

Kako stoje stranke pred izbore

Stranka Marine Le Pen osvojila je 9. juna na evropskim izborima oko 32 posto glasova, deset više nego na prethodnim evropskim izborima 2019. i 17 posto više od Makronove stranke.

RN vodi u predizbornim anketama i ispred novog ljevičarskog saveza, Nove narodne fronte (NPF), nedavno osnovane da se takmiče na izborima. Centristička Renesansa je na trećem mjestu.

U Skupštinu ulaze kandidati koji u prvom krugu osvoje apsolutnu većinu, no u većini izbornih jedinica pobjednik će se znati tek nakon drugog kruga 7. jula.

Makronov drugi i posljednji mandat završava 2027., i on ostaje predsjednik bez obzira na rezultate izbora, ali će možda morati dijeliti vlast s protivnicima. Oštar pad podrške Renesansi zasigurno će ograničiti njegovu učinkovitost.

Marine Le Pen iz RN-a smatra se ozbiljnom protukandidatkinjom na sljedećim predsjedničkim izborima.

Izvor vijesti: haber.ba