Počelo suđenje bivšem načelniku Ilidže Senaidu Memiću: “Počinjen je urbicid”

Pored Memića, bivšeg načelnika Općine Ilidža, optužnicom u ovom slučaju obuhvaćeni su i općinski uposlenici – stručna savjetnica za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje Ljiljane Eterović, stručni saradnici za poslove urbanizma Adnan Ćenanović i Azra Mulaosmanović te građevinski općinski inspektori Amir Arnautović i Sanja Čizmedžić.

U najkraćem, optužnica ih tereti zloupotrebu položaja u građevinskim poslovima, odnosno pogodovanje građevinskim investitorima stambeno-poslovnog objekta ‘Panamera’ i ‘Malak Group’, te omogućavanje vlasniku ugostiteljske radnje Bistro ‘Brajlović’ na Ilidži nezakonitu izgradnju i korištenje parking prostora u pojasu rijeke Željeznice.

Uoči početka glavnog pretresa, rješenjem Suda je postupak u odnosu na optuženog Adnana Ćenanovića razdvojen, usljed njegovog zdravstvenog stanja.

Optužnicom, koju zastupaju – tužiteljice Tužilaštva KS – Medina Džeharović i Željka Radovanović Sokić, akteri slučaja terete se po tri tačke, a prvom, koja se odnosi na objekat ‘Panamera’ obuhvaćeni su Memić, Mulaosmanović i Arnautović.

Optuženi se u vezi s tim terete se da su od 2015. do 2017. godine, nakon što je investitoru stambeno-poslovnog objekta ‘Panamera’ prvobitno izdata urbanistička saglasnost za gradnju objekta koji uključuje prizemlje i četiri sprata, na zahtjev investitora u martu 2015., a protivno planskim dokumentima, omogućili gradnju sedam spratova.

Na taj je način, kako se u optužnici navodi, investitoru pribavljena imovinsku korist u iznosu od 9.944.000 KM, odnosno nezakonita korist u vidu nesmetane izgradnje dodatnog stambenog prostora predviđenog za prodaju.

Sličan ‘modus operandi’ primijenjen je i po drugoj tački optužnice koja se odnosi na zahtjev investitora ‘Malak Group’, a kojom se pored Memića terete Eterović, Mulaosmanović i Čizmedžić.

Prema tužbenim navodima po ovoj tački, omogućena je nezakonita izgradnja hotela sa sedam spratova, mimo planskih dokumenata, iako je Regulacionim planom dozvoljena gradnja do četiri sprata, čime je ‘Malak Groupu’ pribavljena nezakonita korist u iznosu 14.097.472 KM.

Treća tačke optužnog akta, kojom su obuhvaćeni Memić, Eterović i Arnautović, odnosi se na omogućavanje vlasniku ugostiteljske radnje Bistro ‘Brajlović’ na Ilidži izgradnju i korištenje parking prostora u pojasu rijeke Željeznice, u suprotnosti s odredbama Zakona o vodama i bez saglasnosti Agencije za vodno područje rijeke Save.

Zastupnici optužbe u uvodnoj riječi su najavili kako će tokom dokaznog postupka u ovom predmetu biti saslušano 38 svjedoka i prestavljena dva nalaza vještaka arhitektonske struke te izvedeno 378 materijalnih dokaza.

Mišljenja su kako se radi o „eklatantnom primjeru građevinskog kriminala koji pokazuje kako zakon ostaje mrtvo slovo na papiru, te kako se izabrani dužnosnici stavljaju iznad zakona“.

Naveli su, istovremeno, kako se radi o objektima izgrađenim u užem jezgru općine Ilidža, u neposrednoj blizini Sarajevskog aerodroma, čije su fotografije prikazane sudionicima glavnog pretresa.

Tužiteljica je pročitala da su Eterović, Ćenanović i Mulaosmanović, u svojstvu službenika Službe za prostorno uređenje, postupali po uputama Memića i sačinjavali nezakonite dozvole koje je on u konačnici potpisivao, dok su građevinski inspektori Arnautović i Čizmedžić propustili izvršiti kontrolu građevinskih i urbanističkih rješenja koja su morala biti oglašena ništavnim.

Džerahović je kazala da su Memić, Eterović i Mulaosmanović, postupajući po zahtjevu investitora “Malak Group“ – neposredno prije 2013. godine, u zahtjevu iz decembra 2014. – izmijenili i dopunili urbanističku saglasnosti s ciljem da investitoru pribave korist.

Prema navodima optužnice koju je pročitala tužiteljica, oni se terete i da su vlasniku ugostiteljske radnje “Brajlović“ na Ilidži omogućili nezakonitu izgradnju i korištenje parking prostora u pojasu rijeke Željeznice neposredno uz ugostiteljski objekat, i to mimo propisa zaštite od štetnog djelovanja voda.

“Time su počinili urbicid“, kazala je tužiteljica, piše Detektor.ba

Branitelj prvooptuženog, advokat Nermin Mulalić, međutim, smatra kako su „zatupnici optužbe pojednostavljeno prikazali cjelokupnu situaciju, te da je činjenični opis ostao u vakuumu“.

Pozvao se na iskaze svjedoka koji govore o nedorečenosti zakonskih rješenja, te ustvrdio kako dokazi optužbe ne mogu zadovoljiti utvđene standarde, odnosno biti dostatni da bilo ko od optuženih bude oglašen krivim.

Odbrana optužene Eterović navodi kako njeno postupanje nije bilo proizvod samostalne odluke, negirajući tužbene navode o eventualnom umišljaju kao bitnom elementu krivičnog djela.

Istovremeno, odbrana Mulasosmanović se u ovoj fazi postupka nije izjašnjavala, dok je branitelj Arnautovića, advokat Muhidin Kapo ustvrdio kako su optužbe proizvoljne te da se posebno kod njegovog branjenika ne stiču obilježja bića krivičnog djela za koje se tereti.

Branitelj optužene Čizmedžić, advokat Ifet Feraget naveo je kako je njegova branjenica u ovom predmetu časno i odgovorno obavljala vlastiti posao, da je poduzimala sve što je mogla, trebala i smjela, te da je zbog toga tjerana s gradilišta.

Dodao je kako su to okolnosti koje bi neko trebao da cijeni, te da će iznesene tvrdnje biti potvrđene tokom dokaznog postupka.

Dokazni postupak će, kako je saopćila predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Adisa Zahiragić biti otvoren saslušanjem prvih svjedoka optužbe na ručištu zakazanom za 29. april.

Osim toga, u ovom predmetu zakazana su i ročišta za 13. i 27. maj, 10. i 24. juni, te za 8. juli.

Izvor vijesti: haber.ba