Porodica muftije Muamer Zukorlić nije otrovan,preminuo prirodnom smrću

Članovi porodice muftije Muamera Zukorlića saopštili su danas da, na osnovu svih i rezultata obdukcije i izvještaja stručnih lica iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Njemačke, on nije otrovan već da je preminuo prirodnom smrću.

 

“Porodica osjeća veliko olakšanje u tome što su se sva tri tima stručnjaka saglasila da rahmetli akademik Muftija Muamer Zukorlić nije otrovan i da je preminuo prirodnom smrću. Zaista bi bio veliki teret da se ispostavilo da je rahmetli Muftija otrovan”, rekao je danas u obraćanju medijima njegov sin Usame Zukorlić.

 

Predočio je da je u proces obdukcije i istrage o uzroku smrti bilo uključeno 14 stručnjaka iz pet država, sa šest ustanova i laboratorija.

 

Usame Zukorlić podsjetio je da je njegova porodica iz dvije nezavisne laboratorije dobila rezultate na osnovu kojih je Republičko javno tužilaštvo pokrenulo istragu.

 

On je rekao da su prethodno pronašli laboratorije u Turkiye, u Istanbulu, gdje su pod šifrom anonimno testirani uzorci dlake sa brade, uzeti nakon smrti njegova oca, i da su dva izvještaja prema kojima je utvrđeno trovanje teškim metalima sa vjerovatnoćom od 60 posto, odnosno trovanje hranom, bila razlogom za osnovanu sumnju da rahmetli Muftija nije umro prirodnom smrću i za pokretanje istrage o uzroku smrti.

 

Potvrdio je da je Muamer Zukorlić još 2011. godine imao pogoršanu funkciju rada srca, liječio se od kardiovaskularnih bolesti i 2020. godine je preležao upalu pluća izazvanu virusom COVID-19, a 2021. godine mu se dodatno pogoršalo stanje.

 

“Rasvjetljavanje okolnosti smrti rahmetli Muftije Zukorlića je bila obaveza, kako porodice, tako i njegovog naroda i mi smo tu obavezu izvršili. Zaslužili smo da znamo usljed čega je umro. Da smrt nije nastupila kao posljedica infarkta ili pucanja aorte, kako je prvobitno prenijeto”, zaključio je Usame Zukorlić.