Postoje ti neki gradovi, daleko putem ali neraskidivo vezani s Krajinom

Sarajevo, naš glavni grad. Srebrenica, dio našeg srca. Travnik, odakle je oslobodilačkim putem krenuo naš rahmetli general Mehmed Alagić, put svoje Krajine.

Hvala Ti, dr. Dautoviću što čuvaš spomen na našeg velikana. Patrioti Krajine su braca ponosnim Travnicanima.

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović nas je informisao s programom ovogodišnje manifestacije “Dani pobjede, dani ponosa”, koju Općina Travnik organizuje na Vlašiću, s ponosom podsjećajući na oslobodilački put 7. korpusa Armije BiH, predvođenog generalom Mehmedom Alagićem. Ove godine, u okviru “Dana pobjede, dana ponosa” planirano je otkrivanje spomen obilježja izgrađenog u čast generala Mehmeda Alagića. Spomen obiljeẓ̌je – Ljiljan, izgrađen je na lokalitetu Ljuta Greda na Vlašiću, da vječno čuva sjećanje na jednu od najvažnijih pobjeda jedinica ARBiH koje je predvodio general Alagić.

General Alagić, ratni oslobodilac i poslijeratni načelnik Sanskog Mosta historijska je ličnost koja zauvijek povezuje patriote Travnika i Krajine da grade kulturu sjećanja zajedničke oslobodilačke borbe 5. i 7. armijskog korpusa, te da sarađuju u cilju daljeg, zajedničkog doprinosa čuvanja temeljnih vrijednosti države i njenog razvoja, jedinstven je stav sugovornika na ovom sastanku.

Izvor:fb Almir Tutić