Predsjedništvo BiH smijenilo Senaida Memića s pozicije ambasadora, imenovan novi

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je Senaida Memića razriješilo dužnosti ambasadora Bosne i Hercegovine u Maleziji, nakon što je uhapšen 11. maja.

 

Za novog ambasadora potvrđen je Edin Jahić, potvrdili su u kabinetu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je i pokrenuo proceduru smjene Memića.

 

Kako je ranije saopćeno iz Bećirovićevog kabineta, Jahić je diplomirao u glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru. Magistrirao je međunarodne odnose – evropske studije na Univerzitetu u Bolonji, a doktorirao je na Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu u Sarajevu, te ima više od 20 godina iskustva u radu s međunarodnim organizacijama.

 

Memić, bivši načelnik sarajevske Općine Ilidža, je uhapšen 11. maja. Uhapsili su ga pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo. Memiću je Kantonalni sud Sarajevo odredio jednomjesečni pritvor, a nakon takve odluke Memić je prebačen u Kazneno popravni zavod Zenica.

 

Memić se sumnjiči za izdavanje nezakonitih urbanističkih dozvola u periodu dok je bio načelnik Općine Ilidža i to tokom 2013, 2015. i 2017. godine. Odnosno, sumnjiči se da je kao načelnik iskoristio službena ovlaštenja na štetu službene dužnosti. On je u tom periodu, kako navode iz Tužilaštva, prijetio nekim uposlenicima Općine Ilidža da će ostati bez posla, a oni su usljed pritisaka i straha morali postupiti po uputama, navedeno je iz Tužilaštva KS.