PREMINULA DJEVOJČICA (10): Majka spiskala novac za liječenje, trošila ga po narodnjačkim klubovima?

Akcija za liječenje bolesnog djeteta u kojoj je prikupljeno gotovo milijun kuna, nije ispunila svoju svrhu, budući je majka (34) potrošila više od 400.000 kuna za osobne potrebe. Zbog neliječenja, unatoč upozorenjima liječnika, došlo je do smrti djeteta.

Nakon istrage je Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici 4. listopada podiglo optužnicu protiv žene (34) zbog sumnje u povredu djetetovih prava, koje je na kraju i preminulo.

Kako navode iz DORH-a, ženu se tereti da je kao majka i zakonska zastupnica djeteta rođenog 2008. godine između 24. siječnja i 2. svibnja 2019. godine grubo povrijedila djetetova prava, uslijed čega je prouzročena smrt djeteta.

Majku se tereti da je, unatoč višekratnom informiranju liječnika o prirodi bolesti i mogućim štetnim posljedicama neliječenja, svjesna svog postupanja po zdravlje i život djeteta te pristajući na sve posljedice, odbila dijete voditi liječniku i podvrgnuti ga daljnjim terapijskim postupcima i liječenju zbog čega je, uslijed neliječenja, došlo do brzog napredovanja i pogoršanja bolesti djeteta te smrtnog ishoda.

Okrivljenicu se tereti i da je od 8. kolovoza 2018. do 23. svibnja 2019. u Zagrebu; tijekom medijske humanitarne akcije za potrebe liječenja djeteta, na djetetovo ime u banci otvorila račune na koje su razni donatori uplatili ukupni iznos od 985.830,00 kuna, prikupljen isključivo za liječenje djeteta; od kojeg je ona potrošila iznos od 422.546,00 kuna za osobne potrebe.

Odbila kemoterapiju za desetogodišnju kćer, pozivala navijače da napadnu bolnicu

Podsjetimo, u ljeto 2018. počela je velika humanitarna akcija prikupljanja sredstava za pomoć Lani Bendelji, djevojčici koja je oboljela od raka kostiju. Poslije javnog apela nogometaša Dejana Lovrena, prikupljeno je preko 900 000 kuna. Nakon te akcije, prije otprilike osam mjeseci brojni mediji su objavili ispovijest Marijane Prpić, majke koja je odbila daljnju kemoterapiju za svoju desetogodišnju kćer Lanu. Majka je tvrdila da će liječenje kćeri nastaviti u inozemstvu. Liječnici su novinarima tada iznijeli drugu stranu priče.

“Nevjerojatan je niz pokušaja majke da nas spriječi u liječenju teško bolesne kćeri kojoj liječenje treba odmah jer joj svako otezanje davanja terapije i operativnog zahvata smanjuje šanse za preživljavanje. Majka pak tvrdi da je kemoterapija otrov i zato je ne smijemo davati njezinoj kćeri. Magnetska rezonanca zrači i ne želi da je zračimo, najavljuje da će odvesti dijete na liječenje u Tursku, no to se ne događa, čak poziva javno Torcidu i Bad Blue Boyse da krenu na bolnicu s pajserima i bokserima…”, glasi izjava liječnika koju je prenio Net.hr.

Svojevremeno smo oko ove mučne teme kontaktirali i predstavnike nekoliko institucija, socijalne radnike i liječnike koji su jedinstveni u stavu da majka nanosi veliku štetu djetetovom zdravlju. Uostalom, to piše i u nalazima psihologa koji su involvirani u ovaj slučaj. Nazvali smo i Marijanu Šapinu Gale, pjevačicu koja je sudjelovala u prikupljanju novca po velikogoričkim kafićima. Gosti su novac stavljali u kutije, ali Šapina je uvjeravala da se radi o iznosu koji sve zajedno ne premašuje tisuću kuna.

U studenom prošle godine, Marijana Prpić i njezine prijateljice, među kojima i Marijana Šapina Gale, slavile su rođendan Marijane Prpić u narodnjačkom klubu “Urnebes”. Mislav Bendelja, otac djeteta sumnja da su tom prilikom potrošile tisuće kuna koje su bile namijenjene liječenju njegove kćeri.

Inače Marijana Prpić prethodno je radila u narodnjačkom klubu “Bada Bingo” u Sesvetama. U prikupljanju novca sudjelovale su neke osobe iz tog miljea.  Kontaktirali smo i s nekim izvorima iz policije koji su nam otkrili da je Marijana Prpić podlegla utjecaju i pritisku osoba iz kriminalnog podzemlja, među kojima ima i osoba koje se bave trgovinom narkoticima.