Preminuo muškarac koji je bio zaražen kovidom 613 dana, razvio 50 mutacija

Ovaj muškarac (72) nekoliko puta je bio vakcinisan, ali nije bilo imunološkog odgovora na imunizaciju, a obolio je od omikron varijante u februaru 2022, prenosi Tajm.

On je potom razvio više od 50 mutacija, uključujući neke koje su ukazivale na pojačanu sposobnost izbjegavanja imunološke odbrane, rekli su naučnici.

Detaljna analiza uzoraka prikupljenih iz više desetina briseva nosa i grla pokazala je da je koronavirus razvio otpornost na sotrovimab, tretmana za stvaranje antitijela, u roku od nekoliko nedjelja, rekli su naučnici iz Centra za eksperimentalnu i molekularnu medicinu Univerziteta u Amsterdamu.

Oni su istakli da je infekcija od 20 mjeseci najduža poznata i da ne postoje podaci o drugim pacijentima sa ovom varijacijom, ali su upozorili da produžene infekcije omogućavaju virusu pandemije da akumulira genetske promjene, potencijalno stvarajući nove varijante virusa.

”Ovaj slučaj naglašava rizik od upornih infekcija SARS-CoV-2 kod imunokompromitovanih pojedinaca. Ističemo važnost nastavka genomskog nadzora evolucije SARS-CoV-2 kod imunokompromitovanih osoba sa produženim infekcijama”, rekli su naučnici koji će ovaj slučaj predstaviti naredne sedmice na medicinskoj konferenciji u Barseloni, prenosi Tanjug.

Naučnici koji proučavaju genomske podatke prikupljene iz uzoraka otpadnih voda prijavili su dokaze o pojedincima sa izraženo mutiranim sojevima koronavirusa.

Ovakve uporne infekcije takođe mogu uzrokovati da pacijenti imaju dugotrajne simptome kovida, pokazuju istraživanja. prenose Nezavisne

Izvor vijesti: haber.ba