Prevrtljivi mart ponovo donosi mraz i minuse

Padavine iz protekle sedmice su u znatnoj mjeri popravile stanje vlage u zemljištu, tako da za sada u većini proizvodnih područja ima dovoljno zimske rezerve vlage u dubljim slojevima zemljišta, ali ipak su neophodne nove količine padavina kako bi početak vegetacionog perioda i radovi na otvorenom protekli u optimalnim uslovima.

Masovno prisustvo repičine pipe

Registrirano je masovno prisustvo odraslih jedinki repičine pipa, kao i početak polaganje jaja, navodi se u Agrobiltenu RHMZ-a. Što se tiče voćarskih kultura u zasadima kruške primijećena je prezimljujuća generacija obične kruškine buhe. Kod voća u fazama cvjetanja, pri vlažnim uslovima može doći do infekcije prouzrokovačem sušenja cvjetova, grana i grančica ili monilioze koštičavog voća.

Do kraja ove radne sedmice na prostoru Bosne i Hercegovine, temperature zraka će biti niže u odnosu na protekli period. U centralnim i sjevernim područjima preovladavat će pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa povremenom kišom ili kraćim lokalnim pljuskom. Na planinama izgledan je slab snijeg.

Na jugu zemlje, od srijede prestanak padavina, doći će do postepenog razvedravanja. Puhaće slab vjetar sjevernog smjera, a na jugu zemlje slaba do umjerena bura. U Bosni za dane vikenda pretežno oblačno i suho. Na jugu zemlje djelimično oblačno i sunčano.

Temperature će ići u minus

Promjenjive vremenske prilike očekuju se u periodu od 18. do 25. marta. Kiša je moguća u utorak i srijedu (19. i 20. marta) i u dane vikenda (23. i 24. marta). Stabilnije vremenske prilike prognoziraju se 21. i 22. marta.

Jutarnja temperatura između 0 i 5 u Bosni, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 5 do 11, u Hercegovini do 13°C. Od 23. marta moguća je pojava mraza s jutarnjim temperaturama u Bosni i do -6°C, piše agroklub.

Izvor vijesti: haber.ba