ROJEVI PČELA TERORIŠU OVAJ GRAD: Uvukle se i u GRADSKI PREVOZ, pčelar Petar misli da zna šta je problem

U Temišvaru posljednjih dana vlada vanredno stanje jer su širom grada uočeni rojevi pčela, a njihove košnice pronalazili su na terasama restorana, ali i u tramvajima.

Pčelari kažu da su se insekti zbunili zbog nagle promjene vremena i upozoravaju građane da ni slučajno ne pokušavaju sami da uklone košnice.

Sve je počelo prije nekoliko dana kada je roj pčela otjerao sve goste sa terase jednog restorana. Vlasnik je odmah pozvao stručnjake da uklone košnicu za koju ni ne zna kad su je pčele napravile.

Ubrzo su se javili i još jednog restorana, da kažu da imaju identičan problem.

Prema navodima lokalnih medija, proteklih dana uklonjeno je čak 16 košnica sa raznih lokacija u gradu. Ono što je čudno jeste što su ih pronalazili na najneobičnijim mestima – ispod stolica na terasama restorana, ali čak i na banderama gde vise kablovi visokog napona.

“Zovu nas vatrogasci, naši prijatelji, da dođemo što pre da uklonimo košnice. Mi dođemo opremljeni, sa zaštitnim odelima i svom drugom opremom koja nam treba da to bezbedno odradimo”, kažu pčelari.

Iako smatraju da su pčele zbunjene zbog nagle promene vremena, i sami su začuđeni ovakvim njihovim ponašanjem.

“Mislim da su zbunjeni naglim promenama temperature, koje se poklapaju sa periodom kada su insekti ionako uznemireni, jer im je to vreme razmnožavanja. Čudno je to što se naseljavaju u određenim predelima gde se prethodnih godina nisu naseljavale, na višim mestima, u cevima, u ventilima, u pukotinama”, kaže pčelar Petar Doda.

Pčelari apeluju na građane da ni slučajno ne pokušavaju da košnice uklone sami, jer čak i jedan ujed može dovesti do ozbiljnih poslejdica ako je neko alergičan.

(Espreso / Telegraf / Prenijela: J.N.)

Izvor vijesti: haber.ba