Saharski pijesak zamutio zrak u Hrvatskoj, kako može utjecati na naše zdravlje?

Veće količine saharskog pijeska u zraku zabilježene su u Makarskoj u susjednoj Hrvatskoj, što pokazuju i fotografije.

Saharski pijesak doprinosi i tome da zrak je zamućen i ima žućkasti odsjaj.

“Žućkasti sjaj neba posljedica je prisustva saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere”, objasnio je hrvatski meteorolog Bojan Lipovšćak, prenosi n1.

I stranica Neverin je podijelila nekoliko fotografija koje pokazuju da je zrak prilično zamućen.

“Egipatska atmosfera i dalje nad Hrvatskom”, naveli su uz objavu.
Zašto nam dolazi saharski pijesak?

“Transport saharske prašine preko Sredozemlja u Europu nije neuobičajen. Posmatranja pokazuju porast intenziteta i učestalosti ovih događaja za neke dijelove Europe posljednjih godina, naglašavajući važnost kontinuiranog praćenja naše atmosfere kako bismo razumjeli kako bi se kvaliteta zraka mogla promijeniti u odnosu na te epizode”, rekao je viši naučnik CAMS-a Mark Parrington.

Eumetsat navodi da se čestice saharske prašine podižu u atmosferu naletima površinskog vjetra i mogu se prenositi i taložiti hiljadama kilometara daleko.
Utjecaj na zdravlje

Posljednja predviđanja CAMS-a otkrila su da je saharska prašina značajno utjecala na kvalitetu zraka u jugoistočnoj Europi i istočnom Sredozemlju, a najveće pogoršanje kvalitete zraka zabilježeno je u Bugarskoj, Kipru i Grčkoj.

Karipska agencija za javno zdravstvo (CARPHA) ranije je pisala o utjecaju saharskog pijeska na zdravlje, pozivajući pritom ljude da se zaštite od štetnih zdravstvenih učinaka oblaka saharske prašine.

“Saharska prašina pogoršava kvalitetu zraka i povećava razinu čestica u zraku. To može biti opasno, posebno za malu djecu, starije odrasle osobe i osobe s plućnim bolestima i kroničnim kardiopulmonalnim bolestima”, objasnila je dr. Joy St John, izvršna direktorica CARPHA-e te dodala: “Saharska prašina također može pogoršati zdravstvene simptome onih koji pate od astme, alergija i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).”
Kako se zaštititi?

Kako bi se zaštitili od štetnih učinaka saharske prašine, savjetuje se poduzimanje određenih zaštitnih mjera. U pravilu, ako se nađete u prašnjavoj oluji, pridržavajte se onih preporuka koje se odnose i na situacije kada je kvaliteta zraka loša.

Ostanite u kući što je više moguće, a kada ste vani, nosite masku za prašinu. Na prvi znak poteškoća s disanjem, odmah potražite stručni liječnički savjet.

Izvor vijesti: haber.ba