Sastali se Schmidt i Vučić, žestoka reakcija Dodika

Ured visokg predstavnika OHR naveo je u objavi na društvenim mrežama da je bio dobar i otvoren razgovor s predsjednikom Vučićem.

“Iskoristio je priliku dotaknuti se svih aktuelnih pitanja u BiH, posebice RS. Cijenimo nepokolebljivu podršku predsjednika Vučića suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH”, izjavio je Schmidt.

Predsjednik RS Milorad Dodik osvrnuo se na, kako je on naveo, “situaciju” oko Schimdta.

“Cilj cijelog ovog cirkusa sa Schmidtom je otimanje imovine RS. Kaže da će štititi Srbiju, da želi ohladiti situaciju, a potpuni haos izazvao je u trenutku kada je BiH pokazala da može samostalno donositi odluke i vratiti suverenitet koji su joj uništili stranci. Nijemac, koji je došao ilegalno i lažno se predstavlja Srbima, drži lekcije i priča o Evropi. On je američki pijun čiji je jedini cilj silom i nametanjem provesti svoje želje. Kaže da će dovesti Evropu u BiH, te pita što je loše u tome da se jednoj suverenoj zemlji nameće rješenje. Ne samo da je nezakonito, već je i neodgovorno”, kazao je Dodik.

Dodao je da mu je Evropa jasno rekla da ne podržava njegovo nametanje.

“To niko normalan ne može podržati, osim onih kojima je u interesu zadržati kolonijalni karakter Bosne i Hercegovine. RS je na temu nelegalnog Schmidta rekla sve što je imala. Od svih aktera očekujemo da pokažu da nema mjesta stranoj intervenciji u BiH i da žele očuvati deytonsku BiH. U BiH nema mjesta ni za Schmidta ni za nametanje. Uništio je evropski put po američkim instrukcijama i tek njegovim odlaskom BiH se može vratiti ispunjenju ovog strateškog cilja”, zaključio je,pišu Vijesti

Izvor vijesti: haber.ba