Šef krajiškog SDP-a Razim Halkić šokiran novom koalicijom: “Nismo očekivali da će NES otići sa SDA”

Novu vlast u Krajini, kako stvari trenutno stoje, činiti će NES, SDA i DF. Povodom novoformirane koalicije, oglasio se i predsjednik KO SDP USK Razim Halkić koji je, kako kaže, šokiran s informacijama o novoj koaliciju.

 

“Iznenađeni smo potezom NES-a. Nismo ovo očekivali, posebno jer smo imali odličnu saradnju”, navodi Halkić na početku.

 

NES i SDA su prema našim informacijama ovu koaliciju razrađivali posljednjih dana, a sinoć su je odobrili stranački organi.

 

“SDA je imala sinoć sjednicu izvršnog odbora i potvrdili su taj dogovor”, kaže Halkić.

 

Pitamo ga hoće li taj dogovor imati implikacije i po federalni nivo, gdje je NES dio Osmorke.

 

“Ne znam. Jutros me zvao Nermin Ogrešević (predsjednik NES-a, op.a.) i rekao da su oni ovo morali uraditi ali da neće imati nikakvog odraza na nivo Federacije BiH. Ipak, meni je iskreno malo čudno da SDA, koja je najjača stranka u USK, se zadovolji sa tri ministarstva, a NES-u da isto tako tri i još premijera. Možda su tražili nešto na višim nivoima. Vidjet ćemo”, naveo je Halkić.

 

Na kraju ističe da je NES ovakav potez povukao zbog Naroda i pravde i Naše stranke.

 

“Lokalne organizacije te stranke su pregovarale također sa SDA kako bi se pravila vlast bez NES-a i SDP-a. Oni su to radili bez saglasnosti centralana u Sarajevu, ali ipak nije bilo reakcije. Sam Ogrešević mi je rekao da NiP i NS nisu poštovali vertikalu i dogovor sa federalnog nivoua. A, tu se postavlja i pitanje zašto NiP i NS nisu reagirali na vrijeme”, zaključuje Halkić.