Španski šef diplomatije: Priznavanje države je ‘pravda’ za Palestince

Pozdravljajući potez Španije, Norveške i Irske da priznaju palestinsku državu u utorak, Mustafa je rekao: “Želimo da sve zemlje u Evropi učine isto”.

Albares i Mustafa razgovarali su u Briselu, gdje se palestinski lider sastao i sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom i norveškim ministrom vanjskih poslova Espenom Bartom Eideom, prenosi AFP.Kasnije, Mustafa je trebalo da ima dodatne razgovore sa Borelom, Bartom Ejdom i saudijskim ministrom inostranih poslova princom Fejsalom bin Farhanom.

Izrael je upozorio Španiju, Norvešku i Irsku da će se suočiti sa “ozbiljnim posledicama” zbog njihovog najavljenog priznanja palestinske države,pišu Vijesti

Izraelski napadi u Gazi u znak odmazde za Hamasov napad 7. oktobra dao je poticaj zemljama da priznaju Palestinu. Inače, Hamas su EU i Sjedinjene Države proglasile terorističkom organizacijom.

Većina zemalja članica UN priznaje palestinsku državnost. Zemlje EU su podijeljene po tom pitanju.

Španija, Norveška i Italija pridružile su se državama EU Bugarskoj, Kipru, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Švedskoj koje su priznale Palestinu.

Predsjednik SAD-a Joe Biden vjeruje da se palestinska država treba postići pregovorima, a ne jednostranim priznanjem, saopćila je Bijela kuća nakon što su Irska, Španija i Norveška objavile da će priznati palestinsku državu.

Izvor vijesti: haber.ba