Svaka nezaposlena porodilja u USK dobija mjesečno po 500 KM

Nakon dugih rasprava i detaljnih analiza, Skupština Unsko-sanskog kantona usvojila je budžet za 2024. godinu u iznosu od 368.445.039 KM.

Ova odluka, donesena je dvotrećinskom većinom, što znači da je 23 od ukupno 29 zastupnika glasalo ZA budžet, što predstavlja široku podršku ovom najvažnijem finansijskom dokumentu.

Usvajanje budžeta predstavlja značajan korak ka finansijskoj stabilnosti i napretku Kantona, posebno s obzirom na povećana ulaganja u različite
sektore.

Veliki fokus je stavljen na razvoj, obrazovanje, zdravstvo, privredu, poljoprivredu, podršku mladima, podršku boračkoj populaciji, osjetljivim kategorijama našeg društva, penzionerima, opremanje policije, podrška mladim bračnim parovima, kao i razvoj kulture i sporta.

Ulaganja u obrazovanje odražavaju podršku kantonalne vlade ka stvaranju kvalitetnog obrazovnog sistema koji će podržati razvoj mladih i osigurati njihovu konkurentnost na tržištu rada.

Posebno je značajno izdvajanje sredstava za opremanje policije, što ukazuje na prioritete u oblasti javne sigurnosti. Opremanje policije je ključni segment u osiguranju bezbjednosti građana i očuvanju reda i mira u Kantonu, što će dodatno ojačati povjerenje građana u institucije vlasti.

Povećana sredstva za zdravstvo naglašavaju važnost pružanja visokokvalitetne zdravstvene zaštite svim građanima Kantona.

Ovim budžetom planirana su novčana izdvajanja od po 500 KM mjesečno za svaku nezaposlenu porodilju. Ova mjera ima ključnu ulogu u podršci demografskoj politici Unsko-sanskog kantona, koja ima za cilj podsticanje rađanja i pružanje podrške porodicama. Povećanje stope nataliteta jedan je od ključnih elemenata demografske politike, a obezbjeđivanje finansijske podrške nezaposlenim porodiljama može doprinijeti ostvarenju tog cilja.

Privredni sektor će takođe imati koristi od ovog budžeta, jer će dodatna ulaganja podržati rast i razvoj lokalnih preduzeća, stvarajući nova radna mjesta i jačajući ekonomsku osnovu kantona. Poljoprivrednici će takođe dobiti podršku kroz različite programe i subvencije, što će doprinijeti razvoju ove važne grane.

Pored toga, budžet će pružiti podršku mladim ljudima, boračkoj populaciji, mladim parovima i penzionerima, omogućavajući im bolji pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, socijalnim uslugama i drugim potrebama.

Ovakav usvojeni budžet, koji je za 33 miliona veći od prethodnog, predstavlja istrajnost kantonalne vlade da unaprijedi životne uslove svojih građana i stvori prosperitetnu budućnost za sve građane Unsko-sanskog kantona, pišu Vijesti.ba.

Izvor vijesti: haber.ba