Svi znamo naše nedostatke u odnosu na zemlje EU: Portal USN.ba analizira koje su to prednosti Unsko-sanskog kantona i BiH u borbi protiv COVID 19 u odnosu na zemlje EU (FOTO)

Dok se pojedini lokalni mediji utrkuju, po ugledu na ostatak svijeta, u licitiranju sa brojem zaraženih u USK, FBiH i BiH, brojem smrtnih slučajeva, brojem onih koji su prekršili naredbe po bilo kojem osnovu, redakcija portala USN.ba će nastojati Krajini pokazati bar dio prednosti koje imamo u odnosu na zemlje EU, a prije svega Italiju i onaj najpogođeniji dio Italije kada je riječ o pandemiji koja hara cijelim svijetom i sa tim unijeti dozu optimizma u domove diljem Krajine koji su posljednjih dvadeset dana prepuni napetosti, strepnje i stresa. Podsjetit ćemo na riječi stručnjaka koji kažu da je veoma važan dio u jačanju imuniteta smanjenje stresa, napetosti i  informacija koje za posljedicu imaju upravo to.

Naime, u medijima je u posljednje vrijeme pored nabrajanja broja zaraženih, umrlih i prekršitelja naredbi, zastupljeno i nabrajanje niza nedostataka u sistemima,koji su kao podsistemi jednog sistema, koji se u ovom slučaju zove Bosna i Hercegovina. U svemu tome, možemo da zaključimo da Bosnu i Hercegovinu čeka apokalipsa jer nas nema ko liječiti, nemamo novce, nemamo krevete, nemamo respiratore.

Međutim, to nije tako, kada je riječ o broju respiratora u Bosni i Hercegovini, službeno iz banjalučkog kliničkog centra su za medije rekli da trenutno imaju oko 50 respiratora, dok su iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva kazali da u Federaciji ima 141 respirator.

Broj od 191 raspirator u poređenju sa 5000 u Italiji, 4000 u Velikoj Britaniji ili 7000 u Francuskoj je na prvu veoma mali, ali kada je riječ o broju stanovnika  Bosna i Hercegovina je prema  zvaničnom dokumentu “Anekta o radnoj snazi 2018.” koju je izradila Agencija za statistku BiH imala svega oko 2,7 miliona stanovnika, a svjedoci smo masovnom iseljavanju u 2019. godini što je umanjilo broj stanovnika po nekim procjenama na maksimalnih 2,5 miliona.

Broj stanovnika u Francuskoj u 2019. godini bio je 67,02 mil., u Italiji 60,3 mil., dok V.Britanija broji 67,5 mil..

Broj respiratora, odnosno kreveta za intenzivnu njegu u BiH na 100.000 stanovnika je 7,64, u Francuskoj 10,44, Italiji 8,29, dok je u V. Britaniji 5,92 kreveta na 100.000 stanovnika. U ovim statistikama zasigurno je najbolje opremljena Njemačka koja ima 30,6 kreveta na 100.000 stanovnika. Ono što možemo da vidimo da Bosna i Hercegovina ne zaostaje puno za Italijom i Francuskom, bolja je od Velike Britanije, kada je riječ o respiratorima.

Kada je riječ o poređenju Unsko-sanskog kantona i Lombardije, analogno se može primijeniti i na državno poređenje, Unsko-sanski kanton ima značajne prednosti. Prema riječima epidemiologa, značajnu ulogu u širenju epidemije ima gustina naseljenosti i starosna struktura stanovnika. Ove tvrdnje je potvrdio i poznati naučnik Ivan Đikić prije nekoliko dana gostujući na FACE TV, kada je rekao kako je velika prednost Afrike, ukoliko se korona virus preseli u Afriku, je starosna struktura stanovnika, a svakako je ogroman nedostatak i zdravstveni sistem. Međutim, kada je riječ o Lombardiji, gustina naseljenosti u regiji koja broji skoro 11 mil. stanovnika je 420 stanovnika na kilometru kvadratnom, dok je u Unsko-sanskom kantonu gustoća tek 66 stanovnika na istoj površini.

Kada je riječ o starosnoj strukturi, u Unsko-sanskom kantonu je oko 10% stanovnika preko 65 godina, što spada u najrizičniju skupinu, dok je u Lombardiji 23% stanovnika starije od 65 godina.

Kada je riječ o mjerama koje je donio Kantonalni štab, Federalni štab, te štab u RS, zasigurno su jedne od najrepresivnijih u Evropi, što je prema riječima stručnjaka iz Kine koji su analizirali stanje u Lombardiji jedan od bitnijih faktora u širenju virusa.

Dakle, da zaključimo: velika prednost u starosnoj strukturi, gustini naseljenosti, pravovremenih i visoko represivnih mjera u odnosu na malu razliku u broju kreveta za intenzivnu njegu daje nam dovoljno razloga da Unsko-sanski kanton, Federaciju i Bosnu i Hercegovinu vidimo kao jednu od najuspješnijih u Evropi kada je riječ o borbi sa COVID 1! Na nama je da se strpimo još malo, da Krajina i BiH još jednom pokažu kako smo najbolji kad je najteže.

Dragi Krajišnici, Bosanci i Hercegovci, ostanite kod kuće!

The post Svi znamo naše nedostatke u odnosu na zemlje EU: Portal USN.ba analizira koje su to prednosti Unsko-sanskog kantona i BiH u borbi protiv COVID 19 u odnosu na zemlje EU (FOTO) appeared first on usn.ba.

Izvor: usn.co.ba