TRAGIČNA SMRT MAJKE ŠESTORO DJECE: Donijela blizance kući, pa ubrzo preminula, obdukcija otkrila stravične detalje

Žena koja je imala uspješnu blizanačku trudnoću, a nakon toga donijela kući dve bebe je pronađena mrtva u svom domu, a njeno telo je otkrio prijatelj u ranim jutarnjim časovima.

Slučaj koji je šokirao svijet se dogodio 2023. godine, kada je majka po imenu Džejd Farkuar nakon porođaja sa blizancima dobila terapiju protiv bolova i puštena kući, međutim, pronađena je mrtva nakon nekoliko dana u svojoj kući. Tek ove godine je uspješno rješena misterija njene smrti i o tome su pisali svi inostrani mediji.

Naime, Džejd Farkuar (31) je bila pod veoma teškim bolovima nakon porođaja sa blizancima, a kako bi joj se umanjili bolovi prepisan joj je spisak lijekova koji je trebala da uzima.

Majka šestoro dece dobila je recepte za nekoliko lijekova protiv bolova – uključujući kodein, morfijum, pregabalin i dijazepam – kako bi ublažila bolove nakon porođaja, prenosi “The Sun”.

Džejd je postala zavisna od lijekova i iznenada je preminula 30. novembra 2023, nakon što je “samo uzela previše”, pisalo je u saopštenju nakon istrage o njenoj smrti.

Majka koja je postala zavisna od lijekova protiv bolova kako bi umanjila agoniju koju je iskusila nakon porođaja i umrla je od slučajnog predoziranja.

Prije smrti prošla kroz “užasno težak period”

Njen prijatelj je objavio kako je Džejd prošla kroz “užasno težak period” prije smrti, a porodica je pokrenula fond za prikupljanje novca za njenu sahranu.

Njena nećaka Čelsi Farkuar rekla je da je majka “iznenada umrla” i “ostavila iza sebe šest predivnih beba, četiri sestre i jednog brata, kao i rođake, nećake i nećakinje”.

U novembru prošle godine, kod Džejd je u kućnu posetu stigao njen prijatelj, on joj je jedno vreme pravio društvo, a onda je otišao na spavanje oko 23 sata. Kada se probudio sljedećeg jutra, pronašao je Džejd bez svijesti.

Nakon toga je pozvao Hitnu pomoć i medicinski radnici su Džejd proglasili mrtvom na licu mjesta.

Iz istrage o njenoj smrti – održane 17. maja – sugeriše se da je Džejd prethodno tražila pomoć da se nosi sa zavisnošću od lijekova protiv bolova i bila je voljna da postane manje zavisna od istih.

Nadležni tvrde da su koncentracije kodeina u Džejdinom tijelu bile “mnogo veće nego što je uobičajeno” i dovoljne da dovedu do njene smrti.

Dodaje se da su nivoi morfijuma u njenoj krvi takođe bili slični nivoima primijećenim u drugim smrtonosnim slučajevima.

“Sigurno je bila u velikim bolovima pa je uzela previše”

U međuvremenu, toksikološki izvještaj otkrveno je da su nivoi pregabalina i dijazepama u Džejdinoj krvi bili u granicama tipičnih propisanih nivoa – ali mogu pojačati toksične efekte i povećati rizik od smrti kada se uzimaju zajedno sa drugim lekovima protiv bolova.

Članovi Džejdine porodice prisustvovali su istrazi i bili uvjereni da je uzela previše tableta slučajno.

Džejdina sestra Lorena rekla je inspektorima da ona ne bi namjerno okončala svoj život bez da nešto napiše za svoju djecu.

– Izuzetno je teško prolazila. Morala je da se preseli i postojale su optužbe protiv bivšeg partnera. Bila je zavisna od lijekova protiv bolova i sigurno je bila u velikim bolovima; jednostavno je uzela previše – tvrdi Lorena.

Zaključeno je da je Džejdina smrt bila rezultat “nesreće” – slično slučajnoj smrti, ali gdje pojedinac preduzima radnju sa rizikom koja nenamjerno rezultira smrću.

Nakon istrage, Lorena je rekla o Džejd: “Njena djeca su je činila srećnom. Nikad nije preboljela gubitak naše majke prije sedam godina.”

Izvor vijesti: haber.ba