Trogol, vodomet, rabljaonica: Ovo su nove hrvatske riječi

Završeno je 18. kolo natječaja za najbolju novu hrvatsku riječ za Nagradu dr. Ivana Šretera, koju tradicionalno dodjeljuje časopis Jezik. Na natječaj se javilo 113 ljudi, koji su predložili 303 riječi. Međutim, nijedna od njih nije dobila dovoljno glasova povjerenstva da bi bila nagrađena. Ipak, neke riječi su pohvaljene.

Povjerenstvo u sastavu Sande Ham (predsjednica), Igora Čatića, Hrvoja Hitreca, Marka Kovačića, Nataše Bašić, Dubravka Smajića, Mile Mamića i Ljubice Josić istaknulo je nekoliko riječi koje su ocijenili dobrima, osobito zato što se neke od njih ponavljaju već godinama.

– Tu je ponajprije riječ utjecajnik, utjecatelj, utjecajac kao zamjena za tuđicu influencer. Te nam riječi pristižu godinama, predlagatelji su brojni. Međutim tu je riječ prvi u javnosti upotrijebio član povjerenstva prof. Čatić pa riječ samo zbog toga ne dolazi u obzir za nagradu – ističe se u priopćenju Povjerenstva.

– Pristigla nam je 2008., 2010., 2018. i 2023. godine. Predlagatelja su četiri – Mislav Kovačić, Josip Ledinšćak, Dominik Tomić i Anđelko Priher. Riječ vrlo slikovito prenosi značenje triju zgoditaka (istoga igrača u istoj utakmici), tvorbeno je dobra. Uz trogodak zabilježena je 2008. i riječ trogol. Drugi dio složenice trogol, riječ gol potječe od engleske riječi goal pa je trogodak tvorbeno bolji – ističu članovi Povjerenstva.

Rabljaonica i rabljenarnica trebale bi zamijeniti second hand shop.

– Obje su riječi dobre zamjene, a stigle su nam i prijašnjih godina. Rabljaonicu nam je 2019. poslao Dražen Valentin, a rabljenarnicu i rabljaonicu Božidar Špilek 2022. i 2023., uz napomenu da bi rabljaonica mogla kolokvijalno biti nazvana i rabljak. Za isti je pojam i 2015. zabilježena riječ robonošnjak koja je značenjski prozirna – nošena roba – napominje se u priopćenju.

– Dobrih novih riječ ne nedostaje, zanimljive su i poticajne. Na žalost, nagrade Zaklade ‘Dr. Ivan Šreter’ neće biti dodijeljene (600 eura prvonagrađenoj, 400 drugonagrađenoj i 200 trećenagrađenoj), a izostaje i svečana javna dodjela nagrada u Lipiku (ili Pakracu), ali to ne znači da ih neće biti dogodine. Povjerenstvo Poziva čitatelje da šalju svoje riječi na email jezik.hr@gmail.com, najviše pet riječi, a prednost imaju zamjene za nepotrebne anglizme i tuđice – poručilo je Povjerenstvo, prenosi 24sata.

Izvor vijesti: haber.ba