U Kini ozdravilo 92 posto ljudi oboljelih od korona virusa

“Od 81.000 slučajeva zaraženih virusom korona, više od 74.000 osoba se oporavilo, odnosno 92 posto i otpušteno je iz bolnice. Taj broj nastavlja da raste posljednjih sedmica”, rekao je on.

Jazarevič je podsjetio da, u skladu sa preporukama SZO, pacijent može da bude otpušten iz bolnice nakon što su dobijena dva uzastopna negativna testa na koronu, sa razmakom od najmanje 24 časa, prenijeli su mediji.

Zvanični predstavnik Komiteta za zdravstvena pitanja Mi Feng saopštio je 29. marta da je Kina proglasila kraj epidemije, javlja “SRNA”.

Najmanje 98,6 posto velikih industrijskih preduzeća u Kini koji su zbog korone morali da prekinu proizvodnju, ponovo je počelo da radi.

Karantin je u Wuhanu i provinciji Hubej trajao od 23. januara. Kineske vlasti su 31. decembra obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Wuhan u centralnom dijelu zemlje.

Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti – to je korona virus 2019-nCoV koji je kasnije dobio zvaničan naziv COVID-19.

Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog virusa korona za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim korona virusom zabilježeni su krajem 2019. u Kini.

Izvor vijesti: haber.ba