U srcu Evrope postoji grad koji leži na tonama dijamanata

Na prvi pogled, to je još jedan tipičan njemački grad sa starom arhitekturom, ali iza njegovih zidova krije se nevjerovatna tajna. Naime, gotovo svaki kamen u ovom gradu sadrži dijamante, iako vrlo malene.

Okrugli oblik Nordlingena odaje prisutnost nečega neobičnog, a to je krater nastao udarom asteroida prije otprilike 15 miliona godina.

Za otkrivanje tajne ovog grada potrebno je pogledati ga iz vazduha. Ovaj krater, poznat kao Ries krater, ima obim oko 24 kilometra, a karakterističan je po svojim nasipima ili “rampartima”, zbog čega je jedini takav krater na Zemlji.

Kada asteroid udari u Zemlju, oslobađa se ogromna količina energije, uzrokujući ekstremne temperature i pritiske. Te sile uzrokuju topljenje stijena i asteroida, što dovodi do stvaranja specifičnih kristala, uključujući staklo iz rastaljenog kvarca i dijamante iz rastaljenog ugljika. Kako se te rastaljene mase hlade, formiraju stijenu poznatu kao suevit, bogatu sićušnim kristalima.

Većina zgrada u Nordlingenu, uključujući i poznatu crkvu Svetog Jurjaa, izgrađena je upravo od ovog suevita. Procjenjuje se da samo u zidovima crkve ima oko 5000 karata dijamanata. No, ono što na prvi pogled zvuči kao potencijalno bogatstvo zapravo su mikrodijamanti obima od 0,2 do 0,8 milimetara, zbog čega su bez stvarne vrijednosti na tržištu dragulja.

Iako ovi mikrodijamanti nisu dragocjeni u ekonomskom smislu, čine ovaj grad izuzetno zanimljivim naučnicima i turistima. Nordlingen je jedinstven primjer kako događaj poput udara asteroida može oblikovati pejzaž i ostaviti trajni trag na arhitekturi i kulturi mjesta.

Dakle, iako nećete pronaći blago s lopatom, posjeta ovom neobičnom gradu pruža priliku za otkrivanje fascinantne geološke i historijske priče, gdje su dijamanti doslovno ugrađeni u temelje, prenosi “Klik“.

Izvor vijesti: haber.ba