Ujedinjeni Arapski Emirati dostavili 10 tona medicinske opreme Srbiji

Avion sa zaštitnim sredstvima za borbu protiv koronavirusa, koju su Srbiji kao prvi dio pomoći poslali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), sletio je u Beograd oko jedan sat poslije ponoći.

U prvom dijelu donacije UAE je 13.750 zaštitnih i 15.000 bolničkih odijela, 500.000 rukavica, 30.000 sredstava za zaštitu cipela, 20.000 maski, 6.000 sanitizera, ukupno 10 tona pomoći.

U drugom dijelu donacije, UAE će poslati Srbiji respiratore.

Avion su na aerodromu dočekali ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasador UAE u Srbiji Mubarak Said El Daherija, te drugi srbijanski zvaničnici i diplomata iz UAE.

– Po instrukcijama šeika Halife bin Zajeda Al Nahjana, predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i vrhovnog komandanta Oružanih snaga UAE, Ujedinjeni Arapski Emirati su poslali hitnu isporuku humanitarne i medicinske pomoći Republici Srbiji avionom koji je danas sletio u Srbiju – saopćeno je iz ambasade UAE.

Avion iz Emirata, koji sadrži ogromnu količinu humanitarne pomoći i medicinske opreme, dio je odluke UAE da pomogne zemljama koje je zahvatila epidemija Covid-19, u sprečavanju daljeg širenja koronavirusa i da se odgovarajućom opremom izbore protiv ove bolesti, prenosi “Avaz“.

Izvor vijesti: haber.ba